Foto: E-zavod
Na vrhu Panorame so v petek zasadili kar 800 sadik medonosnih rastlin, čebele na Ptuju letos ne bodo lačne.

Pretekli petek, na svetovni dan čebel, so tudi na Ptuju poskrbeli za pašo teh pridnih opraševalcev. V Arheološkem parku Panorama so pripravili delavnico glede urejanja opraševalcem prijaznih urbanih zelenih površin. 

Ptujski čebelarji in predstavniki E-zavoda pa so dan obeležili tudi z zasaditvijo medonosnih rastlin. Zasadili so jih kar 800, pri tem je sodelovalo šestdeset ljudi, med njimi trideset otrok iz različnih ptujskih šol. 

Županja Nuška Gajšek je zasadila prvo sadiko. 

Kako je v antiki izgledalo čebelarjenje? 

A ni šlo za osamljeno akcijo. Sledila bo še vzpostavitev dodatnih gredic, habitatov za druge opraševalce, postavili bodo čebelnjak, ki bo prav poseben - prikazoval bo čebelarjenje kot v antiki. 

Vse bo zasnovano tudi kot učni poligon za spoznavanje opraševalcev in rastlinskih vrst, ki omogočajo njihovo prehranjevanje. 

Načrt krajinske arhitekture je že izdelan, ptujska občina, čebelarji, Javne službe Ptuj in Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije so se že uskladili, zagotovili so tudi usklajenost s širšo zasnovo razvoja dejavnosti na Panorami. 

Kmalu bodo postavili tudi informativne table, te bodo pripravljene do letošnje jeseni, ko bo izvedena otvoritev opraševalskega gaja. 

V prihodnjem letu načrtujejo zasaditev dodatnih gredic in postavitev čebelnjaka. 

Foto: E-zavod
Foto: E-zavod
Foto: E-zavod
Foto: E-zavod
Foto: E-zavod

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice