Foto: Žan Osim
ISTER in TalentMagnet sta evropska projekta, ki se ukvarjata z ohranjanjem vitalnosti lokalnega okolja – tako na področju kulturne dediščine kot tudi aktivnostih.

Na Ptuju so danes predstavili sadove, ki sta jih obrodila projekta ISTER in TalentMagnet.

Obnova ostanka rimske ceste pri Splošni bolnišnici dr. Ivana Potrča Ptuj v sklopu projekta ISTER prihaja h koncu, a predstavlja še veliko potenciala za prihodnost. Po zaslugi projekta TalentMagnet pa je v končni podobi zasijal prostor za mlade na Ulici heroja Lacka 3 na Ptuju (v prostorih nekdanje mestne blagajne).

ISTER je del mednarodnega programa Podonavje, ki se ukvarja s povezovanjem historičnih rimskih poti v Podonavski regiji, zato je tudi jasno, da ima mesto Ptuj v njem pomembno vlogo.

Cilj projekta je odkrivanje in revitalizacija antičnega omrežja rimskih cest v Podonavju kot gonilno silo v promociji ozemeljskega razvoja. Sofinanciran je bil s strani Evropske unije, v njem pa sta iz Slovenije poleg ZRS Bistre Ptuj sodelovala tudi Mestni muzej Ljubljana in Geodetski inštitut Slovenije.

Glavni aktivnosti v sklopu projekta ISTER, kjer je sodelovalo 16 partnerjev iz osmih držav, sta bili pilotni aktivnosti.

Prva je bazirala na postavljanju miljnikov - milnih kamnov, ki so že nekoč stali na vsakih tisoč korakov in označevali razdaljo do naslednjega mesta in razdaljo do mesta Rim.

V sklopu projekta so razvili sodobni miljnik, opremljen s QR kodo, in označili rimsko cesto v več državah.

Druga aktivnost se je vrtela okrog rimske ceste na Ptuju – lotili so se njene obnove, njen kulturni pomen pa poudarja Andrej Magdič z Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, ki izpostavlja, da se je Petoviona razvila na križišču morda najpomembnejših kopenskih cest rimskega časa.

Govora tudi o odhajanju mladih 

Na drugi strani imamo projekt, ki nosi akronim TalentMagnet in naslavlja aktualno problematiko odhajanja mladih iz majhnih in srednje velikih mest v podonavski regiji – ta beleži najvišjo izselitveno stopnjo mladih. Cilj projekta izboljšanje medinstitucionalnega sodelovanja in privabiti mlade k ustvarjanju prihodnosti v svoji občini.

Vodilna strokovna sodelavka ZRS Bistra Ptuj Mirjana Nenad poudarja, da so bili pri projektu TalentMagnet vodilni partnerji in vodili partnerstvo veliko 17 partnerjev iz 13 držav – vsi so prihajali iz srednje velikih in malih mest, ki se soočajo z »begom možganov«. Na Ptuju so tako potekale razne aktivnosti in delavnice, med njimi tudi Walk-shop, TalentClub in Hackaton za mlade.

Pri vsem skupaj so sodelovali predvsem mladi, ki so izrazili tudi željo po ureditvi prostora za mlade v Mestni občini Ptuj. To se je tudi zgodilo, odslej bodo lahko ustvarjali in se družili v prijetnem kotičku na Ulici heroja Lacka 3.

Direktor Javnih služb Ptuj Alen Hodnik izpostavlja, da se tudi na Javnih službah Ptuj zavedajo problema odhajanja mladih, saj težje najdejo sodelavce z višjimi stopnjami izobrazbe: »Vsi želimo, da tudi naši otroci dobijo izkušnje, a da jih morda prinesejo nazaj v lokalno okolje in s tem zvišajo raven bivanja v našem mestu.«

Zato je idejo o skupnem prostoru prilagojenim mladim z veseljem podprl, prostor pa bo zdaj lahko ponovno zaživel in mladim nudil možnost nadgrajevanja znanja in medsebojne interakcije.

Štefan Čelan, direktor ZRS Bistra Ptuj, o izvedenih projektih: »Verjamem, da je to majhen vzvod, ki lahko pripomore, da se vsi nosilci v mestu lotimo ne analiziranja napak, temveč razmišljanja o tem, kaj lahko na tem področju naredimo v prihodnosti, da bo ta arheološka dediščina ugledala luč sveta, tako kot bi jo morala,« in dodaja, da želi, da bi mlada generacija imela v svojem mestu pogoje za kreativnost – za tem stremi projekt TalentMagnet.

Komentarji (3)

PTUJČAN (ni preverjeno)

Bistra je parkirišče za visoko izobražene neuporabne kadre.

BRKO (ni preverjeno)

Najbolj neuporaben sedi kar v ospredju...

Meri (ni preverjeno)

Halooo komentatorji, g.Štefan Čelan je vreden vsega spoštovanja in Bistra Ptuj!!!

Starejše novice