Pred ptujsko Mestno hišo so danes namenu slovesno predali nov bibliobus, ki bo vozil po vseh 16 občinah pod okriljem Upravne enote Ptuj. Na pot ga je pospremil Pihalni orkester Ptuj.

Nov bibliobus je stal dobrih 337.000 evrov. Od tega je 180.000 evrov zagotovilo Ministrstvo za kulturo, preostanek pa občine Upravne enote Ptuj, po kriteriju številu prebivalcev.

Novo vozilo se ponaša z dvižno ploščadjo, ki dostop omogoča tudi invalidnim osebam.

Staro vozilo je bilo zgrajeno na platformi avtobusa, novo pa na platformi tovornjaka, kar pomeni večje udobje vožnje. Nov bibliobus seveda tudi dosega najvišje ekološke standarde glede onesnaževanja, poraba goriva bo bistveno nižja kot pri dosedanjem vozilu.

Nov bibliobus je po zamislih Gorazda Koščaka okrašen s podobami haloškega kurenta, klopotca in knjig.

Oddelek ptujske potujoče knjižnice obsega štiri skladišča z gradivom, ki ga v bibliobusu menjujejo glede na potrebe bralcev oziroma glede na letne čase, obvezno branje in čas počitnic. V posebej prilagojenem avtobusu je uporabnikom na voljo med 6.500 in 7.000 enot raznovrstnega gradiva, po potrebi si lahko gradivo izposodijo tudi iz drugih oddelkov knjižnice.

Drugo stran novega bibliobusa krasita veduta Ptuja in pernati kurent.

Knjige so najprej potovale v Vitomarce in Naraplje

Vodja Potujoče knjižnice v ptujski splošni knjižnici Tjaša Mrgole Jukič je spomnila na zgodovino potujočega oddelka ptujske splošne knjižnice, ki so ga uradno ustanovili leta 1972: »Vendar pa so prva lesena kovčka s knjigami v Vitomarce in Naraplje dostavili že oktobra 1959 ali točno pred 60 leti.«

Vodja Potujoče knjižnice pod okriljem Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Tjaša Mrgole Jukič

Direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Matjaž Neudauer je poudaril: » Gre za enega najzahtevnejših projektov, kar so se jih v knjižnici v zadnjih letih lotili.« Ob slovesnem zaključku projekta se je zahvalil vsem, ki so pri tem kakorkoli sodelovali.

Direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Matjaž Neudauer

V imenu občin ustanoviteljic in pogodbenic ptujske knjižnice je županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek dejala: »Naj nov bibliobus prevozi veliko srečnih in varnih kilometrov in naj na svoji poti osrečuje vse bralce!«

Direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Matjaž Neudauer in županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek

Generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Maja Bahar Didović je poudarila: »Bibliobus ni le slikovit, atraktiven po videzu, ampak širi bralno kulturo in pismenost, hkrati pa pomeni tudi srečevanje ljudi. V digitalnem okolju, kjer se vse vsebine širijo prek pametnih telefonov in tablic, je stik s pravo knjigo še kako pomemben.«

Generalna direktorica Direktorata za kulturno dediščino pri Ministrstvu za kulturo Maja Bahar Didović

Prvi potujoči knjižničar Knjižnice Ivana Potrča Ptuj je bil Simon Petrovič, ki je knjige v lesenem kovčku prevažal s kolesom. V 27 letih službovanja je uničil tri kolesa.

Nekdanji potujoči knjižničar Knjižnice Ivana Potrča Ptuj Simon Petrovič
Oddelek potujoče knjižnice se je začel z lesenim kovčkom.
17 let star bibliobus bodo v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj ponudili v odkup.
V novem bibliobusu so uredili bralni kotiček.
Slovesnosti so se udeležili župani občin Ptujskega, soustanoviteljic in pogodbenic Knjižnice Ivana Potrča Ptuj.
Zapel je otroški pevski zbor Osnovne šole Olge Meglič Ptuj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice