Na današnji dan, pred natanko 141. leti so v Mariboru na Grajskem trgu prižgali prvo žarnico v Sloveniji.

Časnik Marburger Zeitung je 4. aprila 1883 poročal, da je mariborski podjetnik Karl Scherbaum v svojih poslovnih in stanovanjskih prostorih ter na Grajskem trgu v Mariboru parnemu stroju dodal Siemensov dinamo in električno napeljavo s 36. Edisonovimi žarnicami na žarilno nitko.

Danes je Mestna občina Maribor na Grajskem trgu počastila 141. obletnico prižiga prve žarnice v Mariboru.Ta pomembna prelomnica v zgodovini mesta ne simbolizira samo začetka elektrifikacije v Mariboru, temveč je tudi odsev zavezanosti mesta k napredku in inovacijam. 

Na današnji obeležitvi tega dogodka so bili prisotni župan Maribora Saša Arsenovič, direktor podjetja Energetika Maribor Jože Hebar in direktor javnega podjetja Marprom Ranko Šmigoc.

Kakšno pa je stanje javne razsvetljave danes?

Župan Arsenovič je ob tej priložnosti poudaril pomen te lokacije, kjer se je Maribor pred 141. leti zapisal v zgodovino. Spregovoril pa je tudi o stanju in načrtih za javno razsvetljavo znotraj občine.

»Na območju Mestne občine Maribor danes gori skoraj 15 tisoč svetilk javne razsvetljave, zadnja leta nameščamo izključno pametno LED-razsvetljavo, ki ponoči deluje z nižjim svetlobnim lokom, prizadevamo pa si tudi za posodobitev celotnega sistema,« je pojasnil župan. 

Dodal je še, da vzpostavljajo sistem razsvetljave, ki bo omogočal komunikacijo z ostalimi gospodarskimi javnimi službami in bo lahko hrbtenica pametnega mesta. 

Neodvisni od vojn in drugih katastrof 

Župan je še dejal, da trenutno poskušajo diverzificirati energente, saj je približno tretjina prebivalstva Maribora priključena na plin oziroma preko Energetike Maribor. 

Po njegovih besedah želijo postati neodvisni od vojn in drugih katastrof po svetu ter postati samozadostni. 

»Energetika Maribor praktično, če odštejemo te velike odjemalce, skorajda za celo mesto proizvede dovolj električne energije v soproizvodnji,« je povedal Jože Hebar.

Dodal še je, da letno proizvedejo bistveno manj elektrike, kot bi jo lahko, ker obratujejo le znotraj kurilne sezone.

Če bi bila treba, pa bi lahko Maribor oskrbovali čez celo leto.

Vir energije bo tudi sonce

Arsenovič je še dejal, da si želijo s pomočjo sonca oziroma fotovoltaike, pomagati pri sanaciji degradiranih območij na Pobrežju in Dogošah, kjer je tudi velik potencial za umestitev teh elektrarn.

Načrtujejo torej postavitev sončnih elektrarn na osmih javnih objektih, kar bo po njegovih besedah dobrodošlo za znižanje stroškov pri rabi električne energije.

»Postopki so izjemno zapleteni, treba je upoštevat tako javna naročila, stanje infrastrukture, kaj pravijo okoliški prebivalci, smo pa na dobri poti in upam, da bo pričetek izvedve teh fotovoltaičnih elektrarn že drugo leto,« je dejal župan.

Elektrifikacija javnega potniškega prometa

Direktor Marproma Ranko Šmigoc je predstavil dosežke na področju elektrifikacije javnega potniškega prometa.

»Od konca preteklega leta linija 6 Vzpenjača obratuje izključno z električnimi avtobusi, kar predstavlja pomemben korak k zmanjšanju izpustov CO 2 in hrupa v mestu,« pravi Šmigoc.

S sedmimi električnimi avtobusi in tremi električnimi vozili Maister v svoji floti Marprom skupaj z občino načrtuje nadaljnjo elektrifikacijo, ki predvideva dobavo 11 novih električnih avtobusov do začetka leta 2026. 

Strategija podjetja vključuje tudi razvoj energetsko učinkovite polnilne infrastrukture, ki bo do leta 2030 omogočila, da bo polovica vseh vozil v javnem prevozu električnih. 

To bo Maribor postavilo ob bok mestom z najvišjim deležem električnih vozil v javnem potniškem prometu, dodaja.

Komentarji (1)

bisabre

Po dostopnih virih, naj bi prve žarnice zasvetile v Tržiči, leta 1880, v hiši lastnika-posestnika gozdov in žage ter tovarniškem obratu. Torej ne za javno rabo. Zato se kot uradno postavitev javne razsvetljave omenja Maribor, kjer so žarnice zasvetile 4.5.1883. Zanimivo je tudi, da so istega leta elektriko za črpanje termalne vode in osvetlitev stavbe uporabili tudi v zdravilišču Laško.

Starejše novice