Foto: Žan Osim
Po dveh letih dela se je prenova prostorov Stare steklarske naposled zaključila – Ptuj s tem pridobiva novo prizorišče.

Po tem, ko je bila predlani podpisana pogodba za revitalizacijo Stare steklarske delavnice, ki skupaj z Vrazovim trgom predstavlja pomemben fragment ptujskega mestnega jedra, je napočil čas za slavnostno otvoritev.

V prenovljenem kulturnem stičišču bo že danes ob 18. uri potekala tudi slovesna prireditev ob dnevu državnosti. To je še en velik korak k ohranjanju dragocene kulturne dediščine slovenskega najstarejšega mesta.

Preberite še:

»Ptuj je s svojim mestnim jedrom pravi biser«

V imenu Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije je spregovoril tudi Aleksander Saša Ostan, ki se je med drugim dotaknil revitalizacije mestnih središč:

»Mesta se ne širijo več navzven in ne zavzemajo polj in gozdov. Mesta morajo dosegati notranjo preobrazbo - kvalitativno nadgradnjo tega kar že imajo. Tukaj je Ptuj s svojim starim mestnim jedrom pravi biser.«

Pogodbena vrednost projekta je znašala 3,5 milijona evrov, dela pa so bila izvedena še celo za približno 200 tisočakov manj, poudarja Alen Hodnik, direktor Javnih služb Ptuj: »Cilj niso bila le kvalitetno izvedena nastavljena projektirana dela, temveč smo si želeli projekt izpeljati v ekonomsko vzdržnem smislu.«

Prostor bo nagovarjal predvsem mlade občane

Prostor bo nagovarjal predvsem mlade občane. »Želim si, da bi se sprejelo, da je to nov prostor, ki potrebuje novo življenje, ki ga bomo prispevali vsi mi. To je prostor nas vseh – resnično si pa želim, da to postane mladinski center,« je ob otvoritvi povedala županja Nuška Gajšek in dodala:

»Mladi so vsa leta čakali svoj prostor na Ptuju, kjer se bodo lahko družili, generirali nove ideje in ustvarjali ali pa preprosto sedeli, gledali v zrak ter se pogovarjali.«

Med prvimi so v prenovljenem objektu ob odprtju imeli priložnost nastopiti številni ptujski glasbeniki. S svojo glasbo so prenovljene prostore in dvorišče napolnili Narnej & Lina, Evelina Soršak in Primož Vidovič, Soulze, Rock Ladies, Gotti in Amo.

Foto: Žan Osim

Starejše novice