Na mestu propadajoče stavbe v Murski Soboti bo zrasel sodobni poslovni objekt. V njem bo prostore dobilo tudi podjetje iz Maribora.

Lanskega novembra smo na Sobotainfo poročali, da želi Gradbeno podjetje Drava (GP Drava) s Ptuja porušiti ‘staro kirurgijo’ v Murski Soboti in na njenem mestu postaviti novo poslovno stavbo. Vendar se je takrat zataknilo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, a kot kaže, so zdaj le našli skupni jezik.

Iz dokumentov, objavljenih na spletni strani soboške občine, je rušenje starega zapuščenega objekta in nadomestna gradnja novega sodobnega objekta, kjer se bo izvajala poslovna dejavnost, skladna s Trajnostno urbano strategijo soboške občine.

Začetek gradnje še letos

Kot so nam sporočili iz GP Drava, je začetek gradnje sodobnega objekta predviden še pred začetkom poletja.

Gradnja bo predvidoma trajala osem mesecev, vrednost investicije pa znaša 2,5 milijona evra, so še sporočili.

Koliko podjetjih bo našlo svoje mesto v novem objektu ni znano, saj pravijo, da so v končni fazi dogovarjanja z več poslovnimi subjekti, zato bo število poslovnih subjektov odvisno od nadaljnjih pogovorov.

Zaposlitev za 70 inženirjev računalništva

V novi poslovni stavbi naj bi prostore dobilo tudi računalniško podjetje Inova IT iz Maribora, ki bi v Murski Soboti zaposlovalo vsaj 70 inženirjev računalništva. Mariborsko podjetje se za širitev v Mursko Soboto zanima predvsem zaradi posla na Madžarskem, in sicer gradnji projekta testne steze za električna in avtonomna vozila v Zalaegerszegu.

Poleg testne steze tudi pametno mesto

Testno območje steze se razteza na okoli štirih kvadratnih kilometrih in bo vključevalo tudi zaviralno površino, upravljalno stezo, povezano cestno omrežje ter t. i. pametno mesto. V primerjavi s tovrstnimi površinami drugod po svetu ravno območje pametnega mesta predstavlja novost in največjo atraktivnost testnega območja v Zalaegerszegu, so pred časom sporočili z gospodarskega ministrstva.

Ureditev degradiranega območja

Spomnimo, da se Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije ni strinjal z rušenjem stavbe. Vztrajali so, da ohrani pročelje zgradbe, ki naj bi bila lepa stavba v središču mesta. Kot kaže, sta se obe strani zdaj uskladili. 

Gradnja novega poslovnega objekta bo namreč v največji meri upoštevala gabarite, zunanji videz, tipologijo in členitve fasadnega ovoja po zgledu obstoječega osnovnega objekta. Nadomestna gradnja bo upoštevala fasadne linije ob glavnih ulicah, kot so zdaj pri obstoječem objektu, je razvidno iz dokumenta objavljenega na spletni strani občine.

Kot pravijo na občini, bodo dosledno upoštevali pogoje in usmeritve Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Prepričani so tudi, da se bo z rušitvijo obstoječega objekta degradirani urbani prostor uredil in zaživel.

Iz načrtov je razvidno, da bo ob novi poslovni stavbi tudi paviljon s prostori za Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota, ki je delni lastnik stavbe.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice