V Mariboru pravkar vzpostavljajo eno od 16 točk po državi, na katerih bodo jemali brise za test okužbe s koronavirusom. Pristojna bo tudi za paciente z območja upravnih enot Ptuj in Ormož.

V Sloveniji doslej še niso potrdili prvega primera okužbe z novim koronavirusom. Po ocenah pristojnih služb pa gre pričakovati, da se bo to v kratkem spremenilo.

Na Ministrstvu za zdravje so sklenili, da bo jemanje brisov za test okužbe s koronavirusom mogoče na 16 lokacijah po državi.

Eno od vstopnih točk za odvzem brisov v primeru suma na okužbo s koronavirusom bo zagotovil Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor.
 

V Maribor bodo napoteni tudi Ptujčani in Ormožani

Pomočnik direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor Aleksander Jus je povedal, komu bo vstopna točka namenjena: »Pokrivali bomo svoj običajen teren, torej Mestno občino Maribor in sosednje občine, hkrati pa bomo to vstopno točko zagotavljali tudi za paciente, ki jih sicer pokrivajo zdravstveni domovi Ptuj, Ormož, Lenart in Slovenska Bistrica

Na omenjenem območju po ocenah živi okoli 300.000 ljudi.

V bližini vstopne točke so reševalci in gasilci

Kot logistično najprimernejšo lokacijo so izbrali travnato površino med Cesto proletarskih brigad in Ulico Eve Lovše, med Gasilsko brigado Maribor in Mercator centrom Tabor.

Aleksander Jus je razložil, da so lokacijo vstopne točke določili tako, da so omogočili kar najbolj enostaven dostop. Hkrati so želeli preprečiti križanje pacientov, ki potrebujejo neko drugo zdravstveno oskrbo, in pacientov, ki pridejo na test okužbe s koronavirusom.

»Na lokaciji se nahaja naša organizacijska enota nujne medicinske pomoči, tam so torej tako reševalci kot poklicna gasilska brigada,« je razložil Aleksander Jus.

Kontejnerje bodo postavili v nekaj dneh

Pri vzpostavljanju vstopne točke v mariborskem zdravstvenem domu sodelujejo z Ministrstvom za zdravje, Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje ter Službo za zaščito in reševanje Mestne občine Maribor.

Na omenjenem območju bomo postavili bivalnike oziroma kontejnerje, v katerih bo potekala obravnava ljudi, ki bi lahko bili okuženi s koronavirusom. Poskrbeli bodo tudi za sanitarije.

Vstopno točko bodo odprli v nekaj dneh, natančnega datuma za zdaj še niso mogli sporočiti.

Testiranje bo mogoče 24 ur na dan

Na vstopni točki bosta delali dva člana ekipe, zdravnik in medicinska sestra ali zdravstveni tehnik. Poskrbela bosta tako za odvzem kot za transport brisa v laboratorij.

Vstopna točka bo delovala 24 ur na dan. Vendar pa bo moral zdravnik prihod svojega pacienta vnaprej prijaviti. Poskrbljeno bo torej, da se na vstopni točki ne bi znašlo veliko ljudi naenkrat.

Aleksander Jus je zagotovil, da bo za zdravstveno osebje dobro poskrbljeno: »Takoj ob izbruhu koronavirusa smo preverili stanje naše zaščitne opreme, šli smo še v dodatno naročevanje. Dobili pa bomo tudi zaščitna sredstva iz blagovnih rezerv Republike Slovenije.«

Do vstopne točke le po napotitvi osebnega zdravnika in epidemiologa

Pomočnik direktorja za zdravstveno nego v mariborskem zdravstvenem domu je poudaril, da pacienti na vstopno točko ne bodo mogli priti na lastno pobudo: »Prišli bodo na podlagi odločitve osebnega zdravnika in epidemiologa. Pacient bo torej kontaktiral svojega osebnega zdravnika, ta pa bo vzpostavil kontak z epidemiologom. Vsako uro se osvežijo podatki, kje so izbruhi koronavirusa. Epidemiologi bodo na podlagi teh podatkov priporočili, ali se pacient testira ali pa testiranje ni potrebno.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice