Foto: Miloš Vujinović
Prenovljeni mariborski Lent se od nedavnega ponaša z novo bronasto maketo mesta, ki tako občanom kot obiskovalcem ponuja edinstven način spoznavanja Maribora. Zanjo je bilo potrebno veliko truda in napora, saj so jo izdelovali kar pol leta.

Maribor je dobil novo znamenitost, ki prikazuje njegovo zgodovino, kulturo in identiteto. Na Lentu, ki je bil pred kratkim celovito prenovljen, je od prejšnjega tedna na ogled bronasta maketa Maribora.

Na njej so upodobljene najpomembnejše stavbe, ulice, mostovi in parki mesta ob Dravi. Maketa Maribora je rezultat trdega dela in strasti ekipe podjetja Livartis, med njimi tudi Jurija Kamška, ki je delil vpogled v ustvarjalni proces te umetniške stvaritve.

Livartis, je družinsko podjetje, ki se ukvarja z izdelavo maket in modelov za različne namene. »Moj dedek je začel leta 1974 v garaži, potem je njegovo delo nadaljeval oče in ustvaril podjetje, kot ga poznamo danes, to znanje pa se še vedno prenaša iz roda v rod,« razlaga direktor podjetja Livartis Jurij Kamšek.

Ustvarili so že veliko maket, na primer v Pulju, Novem mestu ter Splitu, naredili so tudi maketo Ljubljanskega gradu in Škocjanskih jam, sedaj pa lahko njihovo novo stvaritev občudujemo tudi na Lentu.

Foto: Miloš Vujinović

Od rezkanja do 3D printanja

Maketa Maribora je postavljena na Lentu, ki je eden najstarejših in najbolj živahnih delov mesta. Lent je bil v zadnjem letu in pol deležen obsežne prenove, ki je obsegala ureditev nabrežja Drave, tlakovanje, zasaditev, novo razsvetljavo, v zasnovo projekta pa so vključili tudi postavitev makete mesta.

»Arhitekti, ki so bili izbrani na natečaju, so predstavili idejo, da mora biti v projektu ureditve Lenta tudi bronasta maketa. Ko smo dobili naročilo, je bila prva naloga izdelati maketo v 3D modelu,« razlaga Kamšek.

Model so izrisali arhitekti iz biroja Arrea Arhitektura, nato pa so delo prevzeli v podjetju Livartis. Sprva je podizvajalec celotno podobo zreskal iz poliuretanske pene na CNC stroju.

»Zaradi merila oziroma detajla celotne makete je bilo potrebno ogromno objektov ter sklopov hiš 3D printati,« dodaja Kamšek, pri čemer razlaga, da so na tak način ustvarili več kot sto hiš. 

Po njegovih besedah je šlo za dolgotrajno delo, ki je trajalo mesec dni. Vse te printane hiške so nato upasali na površino, s čimer so dobili tako imenovani original.

Foto: Miloš Vujinović

Maketa je izdelana iz brona

Maketa je bila v osnovi sestavljena iz treh delov, zaradi livarskega procesa pa so jo razdelili na osem delov. Maketa je bila nato odlita po postopku izgubljenega voska v bron.

Za bron, natančneje silicijev bron, so se odločili, ker gre za material, ki ga je mogoče vlivati, prav tako je visoko obstojen.

Dele so v nadaljevanju spojili v celoto, izdelali podkonstrukcijo, dodelali robe, vse skupaj izravnali, površino očistili ter na koncu izvedli postopek patiniranja.

»Patiniranje pomeni, da bron s kemikalijami in vročim postopkom prisilimo, da oksidira v želen odtenek, saj je bilo zaželeno, da je maketa temna,« razlaga Kamšek. Ne nazadnje so maketo še vroče voskali, s čimer so zaščitili površino, zaradi česar ne potrebuje vzdrževanja.

Foto: Miloš Vujinović

Bronasta podoba Maribora težka kar 350 kilogramov

Za izdelavo bronaste makete, ki je težka 350 kilogramov, so porabili več kot pol leta. Prvi odzivi nanjo pa so več kot spodbudni.

»Prejšnji konec tedna so na Lentu rezali Staro trto, pa je bila večina ljudi pri maketi. Maketa velikokrat postane osrednja točka, na kateri turistični vodiči kažejo znamenitosti, po njej plezajo otroci in podobno,« še doda Kamšek s podjetja Livartis.

Foto: Miloš Vujinović

Komentarji (4)

KONAN (ni preverjeno)

Makete so se najbolj razveselili po moje cigoti, zbiralci barvnih kovin...

E i P (ni preverjeno)

Hahaha

In reply to by KONAN (ni preverjeno)

Bombek (ni preverjeno)

Sami beton in kamen za več kot 40 milijonov bi lahko kaj boljšega z tega Lenta naredili!

Jole57 (ni preverjeno)

Ne morem verjeti, za kakšne neumnosti se v MB zapravlja proračunski denar. Ceste pa imamo takšne, da vozimo slalom po njih.

Starejše novice