Del prazničnega decembrskega ustvarjanja so tudi medene hiške. Največkrat ob njih pomislimo na pravljico Janko in Metka, kjer je prav s temi, čarovnica privabljala otroke.

Čebelarka Dragica Tigeli je v tem decembrskem času naredila in na ogled postavila 45 različnih medenih hišk opremljenih z lučkami. Iz teh je ustvarila pravo Panonsko vas.

Razstava se nahaja v Čebelarskem muzeju Tigeli v Veržeju.

Projekt Božična Prlekija

Čebelarski muzej je izročilo preteklosti in predstavlja ogledalo življenja prleškega človeka. Ob muzeju in čebelnjakih pa se nahajajo zeliščni vrtovi in medovite rastline.

Tigelijevi so se tako odločili, da bodo v tem adventnem času sodelovali v projektu Božična Prlekija z razstavo medenih hišk. 

Vsaka hiška z drugačnim izgledom

Za razstavo so tako pripravili 45 različnih medenih hišk, pri čemer je vsaka drugačnega izgleda in narejena po stilu panonskih hišk. Glavna pri peki je bila čebelarka Dragica Tigeli, na pomoč pa sta ji priskočila mož Jože in hčerka Tamara.

Testo za hiške je prav posebno. Dragica ga je naredila iz ržene moke, vode, začimbe in kostanjevega medu. Hiške so spojene z zobotrebci in ročno okrašene.

Razstavo si obiskovalci lahko ogledajo med tednom vse do 10. januarja 2022. Največ je družin z majhnimi otroki, ki prav tam dobijo največ idej za ustvarjanje doma.

Medene hiške pa imajo še eno posebnost. V nočnem času namreč zasvetijo, saj celotno Panonsko vas krasi okrog 2000 lučk. 

Priznanja za Čebelarstvo Tigeli

Čebelarstvo Tigeli po pridelavi medu sodi v sam vrh čebelarstva. V zadnjem obdobju so prejeli kar nekaj priznanj in medalj za svoje odlično opravljeno delo.

Najbolj so ponosni na priznanje za naj čebelarski turizem ter na naslov državnega prvaka za akacijev med. 

J.Ž.

Starejše novice