Slovenija zaradi povečane teroristične grožnje začasno uvaja ponovni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Hkrati je nadzor na meji s Slovenijo uvedla Italija. Ukrep je uveden za deset dni z možnostjo podaljšanja.

Slovenija je danes uvaja začasni nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko, ki bo sprva trajal do 30. oktobra z možnostjo podaljšanja.

Za ta ukrep se je odločila, potem ko jo je Italija obvestila, da bo v tem času uvedla začasni nadzor na meji s Slovenijo.

Ob uvedbi nadzora na mejah s Hrvaško in Madžarsko vsi, ki izpolnjujejo pogoje, državno mejo lahko prestopajo na 14 prehodih, kjer bo stalen policijski nadzor.

Na 18 prehodih, kjer stalne prisotnosti policije ne bo, pa mejo lahko prehajajo tisti, ki imajo pravico do prostega gibanja po pravu Evropske unije. Nekatere točke na meji medtem lahko prehajajo le obmejni prebivalci z dovolilnicami.

Nadzorovali bodo prehode za mednarodni in za obmejni promet. Nadzor bo na večjih mejnih prehodih potekal 24 ur na dan, medtem ko bo na manjših občasen.

Na mejnem prehodu Pince kontrola stalna

Že zgodaj zjutraj smo se odpravili na avtocestni mejni prehod Pince, kjer je Bernard Horvat, vodja oddelka za državno mejo in tujce v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota opisal razmere.

»Mejna kontrola se izvaja za vse potnike. Ugotavljamo pogoje vstopa, bivanja, predvsem za tretje državljane,« je dejal.

Od polnoči do šestih zjutraj so že zaznali nepravilnosti: »Ugotovljenih je bilo že več kršitev, več tujcev, ki ne izpolnjujejo pogojev.« Ti so bili zavrnjeni.

Na avtocesti se že vije gneča, a Horvat pravi, da je ob koncih tedna vedno podobno. Čakanje po njegovih besedah traja nekje od deset do 15 minut.

Mejni prehod Pince je sicer med mejnimi prehodi, kjer bo kontrola stalna.

Državljani Evropske unije oziroma osebe, ki imajo pravico do prostega gibanja, lahko z Madžarsko prečkajo naslednje mejne prehode: Martinje, Čepinci, Prosenjakovci, Kobilje, Hodoš, Dolgi vasi in Pincah.

Ostali pa zgolj v Pincah na avtocesti in Dolgi vasi.

Kako je na mejnem prehodu v Petišovci?

Na slovensko-hrvaškem mejnem prehodu Petišovci za zdaj niso zaznali posebnosti, smo izvedeli na meji.

Večinoma mejo prestopajo Hrvati, ki obiskujejo trgovine v Slovenije in doslej dva avtobusa izletnikov.

Preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala

Spomnimo. Italija nadzor uvaja zaradi spremenjenih razmer v Evropi in na Bližnjem vzhodu, bistvo tega začasnega ukrepa pa je preprečevanje terorizma in organiziranega kriminala.

Tudi slovenska vlada je v obrazložitvi odločitve kot razloge med drugim navedla grožnje javnemu redu in notranji varnosti v Evropski uniji, razmere na Bližnjem vzhodu in v Ukrajini ter nedavne teroristične napade v nekaterih članicah Evropske unije.

Notranji minister Boštjan Poklukar je v četrtek zagotovil, da bo nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko ljudem, ki živijo ob meji, omogočal normalno življenje. To pričakuje tudi od italijanskih oblasti. Italijanski minister Matteo Piantedosi je zagotovil, da gre za začasen in sorazmeren ukrep.

Italija je sicer za nadzor meje s Slovenijo poslala dodatnih 350 policistov in vojakov, ki bodo pomagali lokalnim varnostnim silam.

Zaradi migracijskega pritiska in zaradi razmer na Bližnjem vzhodu je sicer več držav Evropske unije v zadnjem času uvedlo ali se odločilo za podaljšanje nadzora na notranjih schengenskih mejah. Med njimi je Avstrija, ki nadzor na meji s Slovenijo izvaja že od leta 2015 in ga je pred kratkim podaljšala še za pol leta.

Starejše novice