Čeprav je svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni v Murski Soboti prestavljeno za dve leti, so organizatorji dogodka želeli nadaljevati tradicijo državnih prvenstev in tako danes z jutranjim poletom otvorili 2. dan državnega prvenstva.

Danes zjutraj ob 5.00 so piloti izvedli jutranji sestanek, ocenili vremenske pogoje šele nato pripravili svoj balon in poleteli nad prekmurske ravnice. Tudi naša ekipa zjutraj z balonarskim klubom Berta podala nad prekmurske ravnice.

Na nebu 20 balonov

Danes je v nebo poletelo le 20 balonov, kar je občutno manj, kot bi jih moralo biti v teh dneh, če zaradi virusa ne bi prestavili svetovnega prvenstva na leto 2022. 

»Vesel sem, da smo ga kljub vsej situaciji s tem covidom uspeli izpeljat. Dejansko do zadnjega trenutka nismo vedeli, ali bomo imeli državno prvenstvo ali ne. Na srečo se je vse izteklo, kot smo upali in smo se piloti uspeli zbrati,« pravi vodja tekmovanja Goran Grgič

Piloti iz petih držav

Zanimanje za udeležbo je bilo do uradne prestavitve svetovnega prvenstva zelo veliko. Prvotno je bilo prijavljenih 85 balonarskih ekip iz 39 držav, a zaradi trenutne situacije, so nadvse veseli prav vsakega balonarja. 

»Bili smo mnenja, da kljub trenutni situaciji želimo popestriti pomursko nebo z baloni in nekako ohraniti kontinuiteto organizacije državnih prvenstev. Tako da zdaj imamo na prvenstvu sodelujoče iz petih Slovenije, Avstrije, Nemčije, Slovaške in Madžarske,« je povedal organizator tekmovanja Matjaž Pavlinjek.

Prekmurje idealno za letenje s toplozračnimi baloni

Da so prekmurske ravnice idealne za letenje s toplozračnimi baloni nam z gotovostjo potrdi prvi prekmurski balonar Štefan Bertalanič. Za sabo namreč ima 715 ur letenja po Sloveniji Avstriji, Hrvaški, Romuniji, Italiji, Hrvaški, Madžarski, Srbiji, Črni Gori in Japonski.

»Predvsem zaradi ravnice in te naše klime, pa ni dosti gozdov, pa hribov ni pa tudi ljudje so do balonarjev prijazni. Ker ljudje drugje te z vilami čaka pa ne na moje pristat, idi na sosedovo, ne na moje,« razlaga balonar Štefan Bertalanič.

Prvi vzlet plinskih balonov

Zvečer, predvidoma ob 22:00 uri bodo izpred paviljona Expano v Murski soboti, prvič v zgodovini Slovenije vzleteli plinski baloni.

»Danes zvečer pripravljamo spektakularni polet plinskih balonov, ki bodo tokrat prvič po prvi svetovni vojni poleteli iz Slovenske zemlje in pričakujemo, da bo tudi en pilot Slovenec naredil državni rekord v razdalji, saj pričakujemo, da bodo pristali nekje na ozemlju Poljske jutri popoldne.« Matjaž Pavlinjek, organizator tekmovanja. 

Starejše novice