Slavnostni prerez traku in otvoritev dolgo pričakovanega prizidka v Juršincih.
Dve prelomnici Doma upokojencev Ptuj na en dan - slavnostna otvoritev prizidka enote v Juršincih in podpis pisma o nameri za novogradnjo v Žabjaku.

Pomemben ponedeljek je za Dom upokojencev Ptuj, ptujsko in juršinško občino, pa tudi za vse krajane in zaposlene. 

Nov prizidek enote Doma upokojencev Ptuj v Juršincih je končan in tako pripravljen na sprejem stanovalcev. 

Sobe so udobne, eno- ali dvoposteljne. V pritličju imajo sobe še majhne terase, kopalnice so sodobne in praktične. Nov dom krasijo tudi umetnine, rože, poseben mir pa pričara terasa, s katere lahko starostniki opazujejo juršinško naravo. 

»Posebna zahvala za to, da je Dom upokojencev Ptuj pridobil dodatnih 96 mest gre bivši direktorici doma Jožici Šemnički, ki je svoja prizadevanja usmerjala v nenehno izboljševanje pogojev bivanja naših stanovalcev,« je ob slavnostni otvoritvi povedala trenutna direktorica doma Vesna Šiplič Horvat

Jožica Šemnički je leta 2011 podpisala pogodbo za izgradnjo prizidka. Izgradnja se je pričela v letu 2019, prav danes pa bo nepremičnina še uradno predana v uporabo. 

Investicija v nov prizidek je bila težka približno pet milijonov evrov

Dom upokojencev je gradbeno pogodbo sklenil z dvema izvajalcema, Pomgrad in IVC. Tudi predstavnik Pomgrada se je slovesnosti udeležil in naznanil, da bodo darovali tisoč evrov za postavitev otroških igral. 

»Velika stvar za majhno občino«

Na slovesni otvoritvi je spregovoril tudi župan občine Juršinci Alojz Kaučič in poudaril vrednost projekta za občino. 

»Velika stvar za majhno občino,« je dejal Kaučič in dodal, da so zadovoljni s sodelovanjem Doma upokojencev Ptuj. Varovancem in zaposlenim je zaželel, naj se v domu počutijo dobro. 

Na otvoritvi pa se je vsem posameznikom zahvalil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. 

Poudaril je, kako pomembno je, da se domovi za starostnike ne umikajo več iz naselij, temveč se jim približujejo. Poudaril pa je tudi pomen eno- in dvoposteljnih sob, ki starostnikom omogočajo več zasebnosti. 

A ne le zasebnost. Cigler Kralj je dodal, da so se domovi med epidemijo soočali z neprimernimi prostori, ki so svoje najslabše strani pokazali prav v preteklem letu. Prav za to, pravi minister, je pomembno, da so sobe manj polne.

»V domu nam je lepo. Lep pogled, topel stisk roke, prijazna beseda delajo čudeže,« je ob otvoritvi povedala stanovalka doma enote Juršinci in dodala, da v domu niso več sami, saj so kot velika družina. Tako je nove stanovalce, ki se prijavljajo za proste sobe, pričakal topel pozdrav sostanovalke. 

Gajšek: »Ta dom je res prečudovit in najmanj, kar si želim, je to, da bi bil tudi tisti v Žabjaku«

Prav danes pa je bila podpisano tudi pismo o nameri za novogradnjo Doma upokojencev Ptuj v Žabjaku. Že dolga leta trajajo prizadevanja za novogradnjo doma za ostarele v Žabjaku, zdaj pa iz doma končno prihajajo dobre novice. 

Vodstvo Doma upokojencev Ptuj si prizadeva za dokončno usklajeno finančno konstrukcijo za novo enoto Žabjak, ki ne bo vključevala kredita, ki bi obremenjeval sedanje in bodoče uporabnike njihovih storitev, do konca marca 2021.

To pa bi pomenilo, da bi lahko že v prvi polovici tega leta pričeli s potrebnimi postopki za gradnjo.

Objekt bo meril 10.345 kvadratnih metrov, v enoti bo prostora za 150 stanovalcev, od tega 20 za začasne namestitve do treh mesecev. 

Približno polovica mest bo v enoposteljnih sobah, polovica pa v dvoposteljnih. 

Vrednost projekta v Žabjaku je štirinajst in pol milijonov evrov. Dom bo investiral okoli tri milijone lastnih sredstev, preostanek pa upajo, da bo delno pokrit s strani ministrstva in del s strani strukturnih skladov.

Prav temu pa je bil namenjen današnji podpis tripartitne pogodbe. Današnje podpisane pogodbe so zaobljuba, da bo vsaka stran opravila svoj del naloge. 

Tako mora občina dvigniti nivo infrastrukture. K temu spada tudi urejanje Slovenskogoriške s pločnikom in javno razsvetljavo, kjer bo strošek občine približno 400.000 evrov. Urediti pa morajo tudi vodovod, pri čemer pa še čakajo na finančne izračune. 

Dom upokojencev mora zagotoviti del sredstev in pripraviti vlogo za razpis React, ministrstvo pa se je zavezalo, da bo pridobilo dodatna sredstva, ki so lahko iz evropskih ali domačih virov. 

Enota v Juršincih pa se je odprla z nekoliko grenkim priokusom. Nekateri podizvajalci naj ne bi bili poplačani s strani podizvajalca RSI Inženirig, ki ga je najel glavni izvajalec. 

Direktorica je povedala, da si želi, da bi bili poplačani vsi, ki so k enoti pripomogli. Hkrati doda, da bi bili v nasprotju z zakonom, če bi sami želeli poplačati podizvajalce. 

»Smo pa, seveda, apelirali na glavnega izvajalca, da pridobi oziroma zahteva vsa potrdila o plačilu vsakega podizvajalca, ki je v vrsti,« še pove direktorica. 

Juršinški župan je posebnim gostom podaril knjigo o Juršincih, tudi Vesni Šiplič Horvat.
Juršinški župan je posebnim gostom podaril knjigo o Juršincih, tudi Jožici Šemnički.
Juršinški župan je posebnim gostom podaril knjigo o Juršincih, tudi ministru Janezu Cigler Kralju.
Juršinški župan je posebnim gostom podaril knjigo o Juršincih, tudi vodji enote Metki Bolcar.
Novo enoto je blagoslovil tudi duhovnik.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice