Foto: Žan Osim
Smo na vrhuncu Evropskega tedna mobilnosti, ki se zaključuje v nedeljo in spodbuja vse oblike trajnostne mobilnosti. To je tudi idealen čas za otvoritev nove kolesarske trase, ki odslej zagotavlja varno vožnjo med Ptujem in okoliškimi občinami.

Nova kolesarska povezava je nastala v sklopu projekta »Gradnja regionalnih kolesarskih povezav za zagotavljanje trajnostne mobilnosti v Spodnjem Podravju odsek 1 Ptuj - Hajdina - Kidričevo - Majšperk«, za katerim stojijo tamkajšnje občine.

Dela so se pričela pred slabima dvema letoma, zaključila pa so se letos spomladi. Skupna vrednost projekta znaša 8.782.477 evrov, od tega je bilo dobrih pet milijonov evrov pridobljenih s sofinanciranjem Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republike Slovenije.

V sklopu projekta so bile vzpostavljene tudi tri nove brvi – čez potok Polskava in čez Framski potok v Kidričevem ter čez Studenčnico na Ptuju. Izvedla se je tudi razširitev mostu čez Dravinjo v Majšperku.

Spodbujanje trajnostne mobilnosti

»Gre za pomembno pridobitev za Ptuj, vedno več ljudi se rekreira in s kolesom odpravlja na delo. Zadovoljni smo, da je projekt v tem delu dokončan, čakata pa nas še dva kraka,« je po prerezu traku povedala Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj in dodala, da je poglavitni namen trase spodbujanje okolju prijazne mobilnosti.

Anton Leskovar, župan občine Kidričevo, v kateri leži dobršen del trase, je povedal, da se je ob odločitvi glede projekta spomnil na leta, ko je delal v Talumu in se tja vsakodnevno vozil s kolesom: »Takrat avtomobilov enostavno ni bilo in kdor si bo danes izračunal stroške lastništva avtomobila, verjamem, da bo to novo traso znal ceniti.«

Da je zaradi aktualnosti in porasta kolesarstva to pridobitev v pravem času se strinjata tudi Sašo Kodrič, župan občine Majšperk in Franc Kranjc, podžupan občine Hajdina.

Gre za pomembno kolesarsko traso, ki kolesarjem omogoča varno mobilnost med Ptujem in ostalimi sosednjimi občinami. Skupna dolžina znaša 24,41 kilometra – od tega 2,61 km trase leži na območju Mestne občine Ptuj, 1,84 km na območju Občine Hajdina, 14,76 km na območju Občine Kidričevo in 4,2 km na območju Občine Majšperk.

Komentarji (1)

Vanja (ni preverjeno)

Periferijo se porihta, kaj pa vožnja po samem Ptuju? Ceste s kraterji, pomanjkanje kolesarskih stez ali pa se te sploh ne povezujejo, pa še agresivni vozniki.

Starejše novice