Kolegi iz TV IDEA so se pogovarjali z novim direktorjem Splošne bolnišnice Murska Sobota Danielom Grabarjem. Spregovoril je o novi viziji in prioritetah pa tudi o pripravljenosti na morebitni tretji val in počitnikovanjih zdravstvenih delavcev.

V več kot dvajsetih letih opravljanja funkcije strokovnega direktorja Splošne bolnišnice Murska Sobota je Daniel Grabar skupaj s svojimi sodelavci naletel na številne izzive in naloge. A mu je s pomočjo vodstva in strokovnih sodelavcev vselej uspelo voditi strokovno področje zdravstva v soboški bolnišnici. 

»Izpostavil bi čas pred dobrimi 25 leti, ko sem kot zdravnik, mlad predstojnik oddelka, imel predvsem željo ostati v intenzivnem zdravljenju v svojem primarnem poklicu. Takrat sem na prošnjo sodelavcev pristal na to, da bom nekaj mesecev pomagal koordinirati strokovno delo. Iz tega je nastalo teh 21 let dela in vodenja strokovnega področja v bolnišnici,« se svojih začetkov spominja Grabar. 

Vizija novega direktorja 

Ključni prioriteti v začetku direktorskega štiriletnega mandata, Grabar vidi predvsem v reševanju kadrovske problematike in krajšanju čakalnih dob, za katere pravi, da so nesprejemljive. 

»Mi se zavedamo problematike čakalnih dob in smo nekaj korakov v to smer že naredili. Moram pa priznati, da dejasko nismo dosegli zadovoljivih rezultatov zaradi sistemske naravnanosti,« pove Grabar. 

Še kompleksnejša in zahtevnejša je kadrovska situacija. »Še pred nekaj leti se je na naš razpis prijavilo okrog deset kandidatov in mi smo lahko izbirali in iskali najboljše. Zdaj imamo kar nekaj razpisov, ko ni nobenega prijavljenega,« zaskrbljeno opaža Grabar. 

A bodo zdaj, v vlogi generalnega direktorja, njegove usmeritve tekle v smeri, da bodo pokrivali potrebe in z novimi sodelavci nadomestili odhajajoče. 

»Imamo tudi nekaj strokovnjakov, v katere je bilo vloženega nekaj truda in tudi sami so si prizadevali doseči veliko višjo strokovno stopnjo v zdravstvenem sistemu in tukaj je naš interes, da ti ostanejo še naprej naši sodelavci,« pravi Grabar. 

Pripravljeni na morebitni tretji val epidemije

V Splošni bolnišnici Murska Sobota si želijo, da bi epidemija koronavirusa čim prej izzvenela, a po drugi strani dvomijo, da bo scenarij tak. 

»Imamo pripravljene vse scenarije. Tudi če pride tretji val, res upamo, da ne bo tako hudo, kot je bil jesenski. A smo nanj pripravljeni,« je jasen Grabar. 

Potovanj zdravstvenih delavcev v tujino ne spodbujajo

Grabar je v intervjuju komentiral tudi primer mariborskega zdravnika, ki se je pred kratkim, okužen z južnoafriško različico koronavirusa, vrnil v Slovenijo. 

»Tudi zdravniki smo samo ljudje. Tudi mi kdaj naredimo napake, če se zavedamo ali ne. Glede na to, da je zdravnik upošteval priporočila, bi mu zdaj težko očitali, da je šel mimo nekih zahtev. Mi v naši bolnišnici kolege spodbujamo, da ne izbirajo takih potovanj v tem trenutku, da se s svojo odgovornostjo kot zdravstveni sodelavci vzdržijo takih dejanj in na tak način zagotavljajo zase, za svoje sodelavce in paciente varno in dobro okolje,« dodaja Grabar. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice