Vstopno-izstopno mesto Ribič pomeni najpomembnejšo vodno logistično povezavo med levim in desnim bregom reke Drave.

Mestna občina Ptuj je z občino Markovci začela izgradnjo vstopno-izstopnega mesta Ribič ob vstopu v staro mestno jedro. Pridobitev, ki bo Ptujsko jezero z vodno infrastrukturo povezala s starim mestom, je del širšega investicijskega projekta, namenjenega oživitvi in razvoju Ptujskega jezera s privlačnimi športnimi, turističnimi in rekreativnimi vsebinami.

Turistični in rekreativni razvoj

»Občini želita podpirati razvoj športnih, turističnih in rekreacijskih vsebin na celotnem Ptujskem jezeru, ki lahko postane privlačna točka za različne ciljne skupine gostov, turistov in športnikov iz Slovenije, Evrope in sveta. Zato sta skupaj pristopili k izgradnji vstopno-izstopnega mesta Ribič, ki bo Ptujsko jezero povezalo s starim mestnim jedrom in omogoča tudi javni vodni promet z ladjico, da bo prevažala potnike z desnega na levi breg reke Drave in do pristanišča Ranca ter vstopno-izstopnega mesta Zabovci,« je zapisala Barbara Ferčič iz službe za odnose z javnostmi Mestne občine Ptuj.

Plavajoči pomol v dolžini 27 metrov

V okviru naložbe bo izvajalec izvedel izgradnjo vstopno-izstopnega mesta v dolžini okoli 27 metov, ki bo zasnovan kot plavajoči pomol, pritrjen na obrežje. Predvideni so trije betonski pomoli dolžine 8,92 metrov in širine 2,20 metra oziroma pohodne širine 2,40 metrov.

»Na obrežju bodo zgrajeni betonski temelji za sidranje pontonov, za vez med pontoni in temelji bodo vgradili jeklene roke in diagonalne povezave s tečaji za prosto gibanje konstrukcije v vertikalni smeri. Dostop do pomola bo urejen po gibljivem mostičku, ki se bo prav tako prilagajal višini gladine vode oziroma pomola. Lokacija mostička pa je na mestu sedanjih vrat v protipoplavnem zidu,« sporoča Ferčičeva. Zaključek naložbe je predviden konec letošnjega septembra.

Pomembna logistična povezava

Vstopno-izstopno mesto Ribič pomeni najpomembnejšo vodno logistično povezavo med levim in desnim bregom reke Drave, s tem pa tudi povezavo med najpomembnejšimi turističnimi vsebinami na Ptuju - med bogato kulturno dediščino starega mestnega jedra in termalno-zdraviliškega kompleksa z igriščem za golf. Obenem pomeni tudi ključno povezavo s pristaniščem Ranca ter vstopno-izstopnimi mesti Zabovci in Toplice.

»Z izgradnjo bomo omogočili tudi nemoteno uporabo preostale, že zgrajene vodne infrastrukture na celotnem območju Ptujskega jezera in vzpostavili optimalne pogoje za izvajanje dejavnosti na Ptujskem jezeru, kot so opredeljene po odloku o določitvi plovbnega režima na reki Dravi in Ptujskem jezeru. Do leta 2012 so na kraju, kjer bo novo vstopno-izstopno mesto, za pristajanje uporabljali stari mestni pomol, ki je bil uničen v veliki naravni nesreči novembra 2012. Mesto je bilo brez ključne točke za pristajanje v starem mestnem jedru, zato je bilo nujno pristopiti k izgradnji novega vstopno-izstopnega mesta,« pravi Ferčičeva.

Vrednost naložbe je 111.298,36 evrov

Na podlagi in-house pogodbe je izvajalec Komunalno podjetje Ptuj. Pogodba je tripartitna, saj je sofinancer investicije tudi občina Markovci. Vrednost investicije po pogodbi je 111.298,36 evrov, od tega plača Mestna občina Ptuj 80,1 odstotkov vrednosti del in občina Markovci pa 19,9 odstotkov. »Izvajalec je že začel pripravljalna dela. Vstopno-izstopno mesto Ribič je del širšega investicijskega projekta Vitalizacija Ptujskega jezera, ki ga že več let izvajamo skupaj z občino Markovci,« je zaključila Ferčičeva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice