Hoški občinski svet je na seji soglasno izrazil resno zaskrbljenost zaradi načrtnega zavlačevanja postopkov v zvezi z načrtovanim zagonom proizvodnje v novi Magnini lakirnici, kar predstavlja grožnjo gospodarskemu razvoju občine.

V razpravi je hoški občinski svet izrazil resno zaskrbljenost, da bi nadaljnje zavlačevanje postopkov pomenilo grožnjo ponovnemu razvoju avtomobilske industrije v regiji, zaradi česar je danes, kot menijo, neposredno ogroženih vsaj 200 delovnih mest in še dodatnih najmanj 200 v bližnji prihodnosti.

Kot so ob tem po besedah STA poudarili občinski svetniki, spoštujejo demokratično pravico strank v postopku pridobivanja okoljevarstvenega dovoljenja, nasprotujejo pa zlorabi te demokratične pravice za notranjepolitično razpravo o členih posameznih zakonov. Vse to gre namreč po njihovem na račun razvoja občine, povzroča gospodarsko škodo investitorju ter pomeni tveganje za varna in kakovostna delovna mesta, hkrati pa daje jasen signal, da Slovenija ni urejeno in predvidljivo poslovno okolje.

Občinski svet je zato predsednika organizacije Rovo Zlatka Resmana in pristojne na državni ravni pozval k takojšnjemu dialogu in iskanju rešitve, ki bo omogočala pravočasen zagon proizvodnje v Magni. Avstrijsko-kanadski avtomobilski gigant namreč začetek redne proizvodnje načrtuje do konca marca, če želi ta cilj doseči, pa mora s poskusno proizvodnjo začeti najpozneje sredi februarja.

Občinski svet je hkrati s sklepom zavezal župana k aktivnem sodelovanju v vseh aktivnostih, ki bodo vodile k pravočasnemu zagonu proizvodnje v največji »greenfield« investiciji v zgodovini samostojne Slovenije.

Njihov župan je sicer tudi član monitoring skupine, ki je po njegovih besedah imela dostop do vseh podatkov in meritev, ter je ves čas neovirano lahko nadzorovala gradnjo in načrtovanje. Po njegovem je Magna vgradila najsodobnejšo opremo in zadostila zahtevanim standardom, v številnih primerih pa jih močno presegla.

»Vedno so nas polna usta, da ni delovnih mest in mladi bežijo v tujino, ko se ponudi odlična priložnost, pa jo nekateri sabotirajo. Naš mlad in izobražen kader odhaja v tujino v ista podjetja, ki jih pri nas nekateri ne želijo,« je dejal Soršak, ki je kritičen predvsem do vidnega predstavnika organizacije Rovo Gorazda Marinčka, pred tem predstavnika Slovenskega E-foruma.

Čudi ga namreč, da se isti človek, ki je v postopku pridobivanja okoljevarstvenega soglasja podpisal okoljski protokol z Magno in vlado, ter dosegel, da je investitor izvedel dodatne ukrepe, zdaj ne drži dogovora in ugovarja okoljevarstvenemu dovoljenju. To naj bi počel, čeprav je s svojim podpisom zagotovil, da tega ne bo storil, v kolikor bodo izpolnjeni pogoji, ki jih je postavil.

»Izgovarjanje, da je vmes zamenjal organizacijo in da ni zavezan k spoštovanju zavez svoje prejšnje organizacije, je pravna telovadba in zloraba demokratičnih pravic,« je po poročanju STA še dodal hoški župan.

Marinček je v odzivu na poziv občinskega sveta k čim prejšnji vzpostavitvi dialoga predlagal, da v izogib izgubljanju časa kot zainteresirana lokalna skupnost predlagajo dopolnitev zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo strateške naložbe na razvojnem območju v občini Hoče - Slivnica oziroma t. i. Magninega zakona. In sicer naj bi vanj zapisali, da lahko investitor ne glede na 69. člen zakona o vodah na tem razvojnem območju gradi objekte za namen izvedbe strateške investicije.

Kvalificiran predlagatelj dopolnila je po njegovih besedah tudi ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ob dobro usklajeni aktivnosti in politični volji pa bi bilo lahko po najhitrejšem postopku sprejeto že na februarski seji državnega zbora, ki bo v prvem tednu marca.

»Tako boste omogočili, da Magna dobi okoljevarstveno dovoljenje takoj po objavi dopolnitve v uradnem listu in da ujame zastavljeni rok za začetek redne proizvodnje,« je zapisal predstavnik Rova, ki hoški občini in ostalim odgovornim še predlaga, da energijo, namesto v diskvalifikacijo posameznikov in društev, usmerijo v čimprejšnjo dopolnitev zakona.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice