Tudi letos bosta dva hrvaška policista pomagala slovenskim kolegom pri zagotavljanju varnosti smučarjev.

Pot do smučišča Kope je te dni daleč od snežne idile, priznava lastnik in direktor tega gorsko turističnega centra Boštjan Paradiž. Dve progi s težavo vzdržujejo odprti, a presenetljivo - domačih in tujih smučarjev na odprtih dveh progah v danes dopoldanskem času kar mrgoli. 

Tudi zato je še toliko pomembnejše, da bosta slovenskim kolegom pri zagotavljanju varnosti smučarjev pomagala dva hrvaška policista.

V začetku januarja so na Hrvaškem šolske počitnice, ki jih precej hrvaških turistov izkoristi za rekreacijo na slovenskih smučiščih. 

Odlično sodelovanje s hrvaškimi kolegi

Hrvaška policista Dario Cindrić in Darko Lukinić bosta slovenskim kolegom pomagala pri sporazumevanju s hrvaškimi državljani, jim svetovala v primeru morebitnih nevšečnosti ter jim pomagala pri stikih s hrvaškim veleposlaništvom v Sloveniji.

Tovrstno sodelovanje med obema policijama traja že vse od leta 2013, izjema je bilo kovidno leto 2021.

Predstavnica hrvaške policije Vlatka Vulić Petković je danes med drugim poudarila pomen dolgoletnega medsebojnega sodelovanja slovenskih in hrvaških policistov, tako med zimsko kot poletno turistično sezono.

To sodelovanje je obojestransko odlično, je dejala predvsem v smislu preventive in učinkovitejšega sporazumevanja, saj slovenski policisti poleti pomagajo hrvaškim kolegom pri delu v njihovih obmorskih letoviščih, pozimi pa hrvaški policisti priskočijo na pomoč slovenskim pri zagotavljanju varnosti na smučiščih, ko pomagajo pri premoščanju jezikovnih vrzeli in pri različnih varnostnih dogodkih.

Policisti vsako sezono obravnavajo okoli sto nesreč na smučiščih, največ udeleženih otrok

Policisti vsako leto obravnavajo precej nesreč na smučiščih, precej je takšnih s hudimi telesnimi poškodbami, ki jih je policija dolžna obravnavati, to pomeni opraviti ogled, ugotoviti vzroke za nesrečo in tudi odkriti morebitno odgovornost.

Po besedah Alojza Sladiča iz Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi je slovenska policija zadnjih petih letih na smučiščih obravnavala v povprečju okoli sto nesreč na leto, dobra polovica se jih je končala s hudimi telesnimi poškodbami.

»Okoli 70 odstotkov udeležencev v nesrečah je običajno moških, največ udeleženih v nesrečah pa je otrok, starih med sedem in 14 let. V povprečju je na sezono v nesrečah (tudi v tistih, z lažjimi poškodbami, ki jih obravnavajo nadzorniki smučišč) udeleženih več kot za dva avtobusa otrok,« je navedel Sladič.

Najpogostejši vzroki za nesreče na smučiščih

Pri vzrokih nesreč policisti pri udeležencih največkrat policisti ugotavljajo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojeno hitrost in neprimerno izbiro smeri smučanja, pa tudi neprimerno vključevanje nazaj na smučišče.

Policisti pri smučarjih, še posebej pa pri udeležencih nesreč, preverjajo tudi prisotnost oziroma vpliv alkohola, a se ta le redko potrdi.

Uporabljajte čelado, spoštujte FIS pravila in smučajte tako, da bo varno za vse

Da bi bilo smučanje prijetno in predvsem varno za vse, obiskovalce smučišč policisti ponovno pozivajo k spoštovanju mednarodnih FIS pravil.

Na smučiščih naj upoštevajo odredbe in navodila nadzornikov, policistov ter upravljavcev, pa tudi označbe na smučarskih progah. Smučišče naj uporabljajo tako, da ne ogrožajo ali poškodujejo sebe in drugih‎ niti naprav ali označb na smučišču.

Uporaba smučarske čelade je obvezna za otroke do vključno 14. leta starosti, njeno uporabo pa priporočajo tudi odraslim smučarjem.

Tudi letos bodo sodelovali pri projektu Šolar na smuči

Otroci so najpomembnejša ciljna skupina uporabnikov smučišč, nadaljujejo policisti, zaradi česar bo slovenska policija letos že osmič sodelovala tudi pri preventivnem projektu Šolar na smuči.

Partnerji v projektu so še Zavod za šport Planica in Smučarska zveza Slovenije ter smučarske šole. Prav tako bodo policisti okrepili svojo prisotnost na smučiščih med zimskimi počitnicami, ki bodo letos nekoliko prej.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice