Slika je simbolična.
Mestni svetnik Milan Klemenc iz vrst DeSUS je za ptujske javne zavode predlagal kar 'car sharing'.

Mestni svetnik Milan Klemenc iz vrst stranke DeSUS je zanimanje javnosti pritegnil z zanimivo pobudo. Javne zavode poziva, naj organizirajo tako imenovan 'carsharing'. Gre za skupno uporabo avtomobilov, ki bi si jih zavodi izposojali. 

Klemenc je mnenja, da bi tako prihranili na izdatkih za plačilo službenih poti in uporabo privatnih vozil za službene namene.

Poziva, da naj to dejavnost prevzamejo Javne službe Ptuj, ki imajo tak sistem že dodelan in vpeljan. Vključeni bi bili vsi ptujski javni zavodi, razen Zdravstvenega doma Ptuj, ki mora uporabljati svoja vozila. 

Vozila bi bila na eni lokaciji in bi se jih naročalo

Ideja je, da bi bila vozila parkirana na eni lokaciji, njihova uporaba pa bi se vnaprej naročila. Tak sistem pa bi lahko uporabljali tudi za kombinirana vozila. 

Klemenc je mnenja, da bi se na tak način prihranilo tudi pri zaposlovanju kadra, ki je zdaj servisiral vozila, menjaval gume ... 

»Kot primer, če bo nek zavod potreboval kombi in ga sam nima, si ga bo lahko brez težav sposodil pri drugem zavodu brez dolgega in širokega pojasnjevanja,« je še zapisal v pozivu. 

Pridobivanje sredstev iz naslova trajnostne mobilnosti

Doda, da bi lahko Mestna občina Ptuj za tak projekt potencialno pridobila sredstva iz naslova trajnostne mobilnosti. 

Navedene koristi takega sistema pa bi bile tudi znižan ogljični odtis in manj onesnaženja. Doda, da bi se lahko javni uslužbenci na službenih poteh, ki bi tako včasih bile skupne, tudi spoznali in si izmenjali informacije. 

Občinska uprava preverja možnosti

Na idejo Klemenca pa je že odgovorila tudi občinska uprava. Ta odgovarja, da bodo z Javnimi službami Ptuj preverili možnost izvedbe tega projekta. 

Ob pogovoru bodo torej raziskali možnosti načina izvedbe deljenja prevoza oziroma souporabe vozil tako, da posamezni zavodi teh nimajo v lasti, ampak si vozila izposodijo. 

Ob zagonu projekta bi tako obstajal skupni vozni park, pri čemer pa posamezni javni zavodi ne bi imeli vozil v lasti. Vozila bi si izposodili le takrat, ko jih potrebujejo. Vozni par bi, po ideji Klemenca, bil opremljen s kombiniranimi in osebnimi vozili. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice