Foto: Twitter Slovenska vojska
Danes so prišli na pomoč covidnim bolnišnicam italijanski vojaški zdravstveni delavci.

V Slovenijo je danes prišlo na pomoč šest italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev, ki se bodo pridružili skupinam vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske pri pomoči v covidnih bolnišnicah. Še devet se jim jih bo zaradi današnjega slabega vremena pridružilo v ponedeljek. 

V kranjski vojašnici sta jih pozdravila minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

Za pomoč italijanskih vojaških zdravstvenikov pri oskrbi covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah sta se 17. novembra na delovnem srečanju v Rimu dogovorila ministra za obrambo Slovenije in Italije Matej Tonin in Lorenzo Guerini.

Na pomoč v bolnišnice

Priključili se bodo ekipam Slovenske vojske, ki že pomagajo na covidnih oddelkih v štirih bolnišnicah v Sloveniji, in sicer v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, v bolnišnicah v Celju in v Novem mestu. 

Po informacijah N1, ki je prvi poročal o njihovem prihodu, bodo italijanske zdravstvene ekipe nastanjene v Ljubljani, v bližini Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Kolegialni odnosi

Tonin je 17. novembra po srečanju z italijanskim kolegom Guerinijem na Twitterju zapisal, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami.

Kot so dodatno pojasnili na ministrstvu za obrambo, sta ministra ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju proti covidu-19. 

Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je po navedbah obrambnega ministrstva dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč.

Na podlagi dogovora med ministroma je slovensko ministrstvo za zdravje nato opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa sta se dogovorila načelnika obeh vojsk. 

V Slovenijo so italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer Slovenska vojska zagotavlja namestitev in prehrano italijanskih kolegov.

Se obeta pomoč tudi iz drugih držav?

Tonin je novembra potrdil, da sta se s Poklukarjem pogovarjala tudi o možnosti zdravstvene pomoči drugih držav. Poudaril je, da si predvsem želi koordiniranega delovanja, »da ne bi imeli v enem trenutku preveč, v drugem pa premalo kadra«.

Kdaj v Slovenijo prispejo še morebitne preostale zdravstvene ekipe, za zdaj ni znano, njihov prihod v Slovenijo naj bi bilo odvisen od potreb v slovenskih bolnišnicah.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Kops322 (ni preverjeno)

Ma kaj bojo pomagali kokain vozijo na italijansko ambasado in za Vatikan na brnik

Starejše novice