V juliju je bilo v termah občutiti nekolikšen upad obiska, zdaj pa se stanje ponovno izboljšuje. Kar je bolj zaskrbljujoče kot sama obiskanost term, pa je dejstvo, da se že nekaj časa srečujejo s pomanjkanjem kadra ter enormnimi podražitvami.

Obiskali smo pomurske terme in povprašali, kako so zadovoljni z obiskom, kaj pričakujejo od letošnje poletne sezone ter kako se soočajo s pomanjkanjem kadra in podražitvami.

Konec turističnih bonov povzročil upad obiska

Če je v prvomajskih praznikih veljalo, da so terme polno zasedene, se je v začetku meseca julija to nekoliko spremenilo. Konec turističnih bonov je za večino term pomenilo tudi nekolikšen upad obiska ter posledično več prostih kapacitet.

»Ja, zdaj če primerjamo lansko leto, ko so bili boni, pa letošnje leto, potem je tu neka razlika. Potem je letošnja sezona manj obiskana. Kopališče je manj obiskano, pa tudi kapacitete niso tako polne, kot so bile lansko leto,« pravi Jožica Polajnko, vodja prodaje v Biotermah Mala Nedelja.

»Obisk v prvih šestih mesecih letošnjega leta je bil tudi na račun turističnih bonov odličen, kakor tudi v preteklem in predpreteklem letu. Sedaj v mesecu juliju je obisk nekoliko upadel v primerjavi z lanskim letom, ravno zaradi tega, ker so boni že izkoriščeni,« razloži Igor Magdič, izvršni direktor Term 3000.

Zaradi negotovosti je večina rezervacij v zadnjem trenutku

Spremenil pa se je tudi način rezervacij. Zaradi negotovosti si zdaj počitnice rezerviramo skorajda v zadnjem trenutku.

»Smo občutili neko razliko. Ni bilo več toliko povpraševanj, predvsem ni bilo več toliko rezervacij na dolgi rok, ampak so bile bolj krajše rezervacije,« pojasni Daša Horn, vodja prodaje v Termah Banovci. 

»Za naprej pa težko napovemo karkoli, zaradi tega, ker se vse rezervacije dogajajo zadnji trenutek. Vsi se odločijo za oddih v zadnjem hipu, tako da je težko napovedati, kaj nas čaka,« še dodajo v Biotermah Mala Nedelja. 

Vrhunec sezone bo dober, trenutno kar 85 odstotna zasedenost

Turistični boni so torej ključno prispevali k reševanju turizma po koronski krizi. Se pa kljub temu, da bonov zdaj več ni stanje izboljšuje.

Upad se je tako beležil zgolj v začetku julija, terme pa trenutno ponovno beležijo okrog 80 odstotno zasedenost, tudi v avgustu imajo skorajda polne kapacitete, pričakuje se dober vrhunec sezone.

»Z obiskom smo tudi to poletje izredno zadovoljni. V hotelskem delu imamo prostih nekje 20 odstotkov kapacitet trenutno. Povpraševanja so več ali manj v zadnjem hipu, tako da se kapacitete relativno hitro polnijo,« pravi Magdič.

Ponekod se številke približujejo tudi tistim, ki so bile v času pred korono.

»Lahko povem, da smo spet na enakem številu zasedenosti kot pred koronsko krizo, torej leta 2019. Nekje smo čez 85 odstotno zasedeni, trenutno nimamo nobene proste sobe, kar je zelo dobro,« pojasni Metod Grah, lastnik in direktor Term Vivat.

Stroški obratovanja z vsakim dnem višji, elektrika tudi do petkrat dražja 

Dobra zasedenost v termah pa vseeno ne mora rešiti nekaterih težav, s katerimi se trenutno soočajo. Računi za elektriko so namreč tudi do petkrat višji, kar znese pri podjetjih, kot so terme tudi po nekaj sto tisoč evrov.

»Recimo mi smo v lanskem letu plačali 203 tisoč evrov za elektriko, letos pa bomo plačali 816 tisoč evrov. To pomeni kar 600 tisoč evrov več,« še razložijo v Termah Vivat. 

»Stroški obratovanja se višajo iz dneva v dan in to so lahko kar usodne posledice za marsikaterega turističnega ponudnika,« je jasna Polajnkova. 

»Ja, v bistvu vse cene nujnih potreb so se dvignile. Tako da čutimo razliko tudi sami kot podjetje, tudi nam so se stroški dvignili,« poudarijo v Termah Banovci.

Soočanje s primanjkljajem kadra

Poleg enormnih podražitev pa se turistično gostinska panoga že nekaj časa srečuje tudi s pomanjkanjem kadra. V nekaterih termah ta manko rešujejo s pomočjo zaposlovanja tujcev, v Termah Banovci so na primer delo ponudili tudi Ukrajinkam, ki so prišle v Slovenijo zaradi vojne. 

»Ja tudi sami smo se soočali s primanjkljajem kadra. S pomočjo lepe geste pa smo ta problem nekako rešili. Pri nas so tako zaposlene tudi Ukrajinke, ki so prišle v Slovenijo. Tako, da si med sabo v bistvu pomagamo,« še doda Horn. 

Si pa vsi omenjeni ponudniki želijo, da se situacija s kadrom kmalu izboljša. Prav tako upajo, da se nam jeseni ne obeta nov val korona krize, saj bi lahko to pomenilo veliko škodo za pomurske terme. 

»Mislim, da smo vsi gostinci, turistični ponudniki trenutno precej na tesnem s kadrom. Trudimo se po najboljših močeh ponuditi našim gostom, to kar si pri nas zaslužijo dobiti.

Upamo, da se situacija izboljša in bomo lahko obratovali normalno naprej,« zaključi vodja prodaje v Biotermah Mala Nedelja.

Poletna sezona, ki je trenutno na vrhuncu je tako v termah zadovoljiva. Kaj bo prinesla jesen, nadaljnje podražitve in morda tudi ponovno korona krizo, pa je zaenkrat težko napovedati.

Starejše novice