Kmetija Čeh je kar dve leti prejela naziv Kmetija leta Mestne občine Ptuj (foto: spletna stran Kmetija Čeh).
Pred 20 leti, leta 2000, je potekal prvi natečaj izbire Kmetije leta v Mestni občini Ptuj. Letos prvič akcija ne bo izpeljana in tako je pretrgana skoraj dvajsetletna tradicija.

Prvih pet let je tekmovanje potekalo tako, da so podelili prvo, drugo in tretje mesto najboljših kmetij v Mestni občini Ptuj. Od leta 2006 naprej pa so izbrali le eno kmetijo leta ter ob tem podelili še posebno priznanje za ohranjanje tradicije. Tako je bilo še vse do lanskega leta.

Vsako leto je občina javno objavila poziv, kamor se lahko prijavijo kmetije iz Mestne občine Ptuj. Pri tem morajo izpolnjevati razne pogoje, kot so, da je glavna panoga kmetijstvo, kmetijo vodijo kmečki zavarovanci, imeti mora mladega gospodarja, imeti mora tradicijo kmetovanja, kmetija pa mora biti urejena. 

Ocenjevanje je potekalo v petih sklopih

Ocenjevalna komisija je preverjala ekološko in tehnološko varčno kmetovanje, gospodarjenje na kmetiji, ohranjanje tradicije življenja na vasi, arhitekturo in urbanizem ter celostno zunanjo podobo kmetije. 

Na Mestni občini Ptuj sicer so izdali javni poziv za prijavo na natečaj Kmetija leta v Mestni občini Ptuj, vendar jim je načrte prestregla pandemija. Tako letos najboljša kmetija ni bila izbrana, posledično pa odpade tudi slavnostna prireditev podelitve priznanj. Tradicija je tako, ravno na svoje jubilejno leto, pretrgana. 

Starejše novice