Slika je simbolična.
Koronavirusa je ponovno vse več, kako pa je v ptujski bolnišnici?

V letu 2023 se nam hitro zazdi, da je obdobje koronavirusa že davno pozabljeno in da je virus po dolgotrajnih strogih zajezitvenih ukrepih ter cepljenju vendarle povsem izginil, a to prav gotovo ne drži.

Konec septembra je ministrstvo za zdravje zdravstvene domove na podlagi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje z dopisom pozvalo, naj ponovno vzpostavijo cepilne centre za cepljenje proti covidu-19.

Ob tem je ministrstvo za zdravje z dopisom zdravstvene domove pozvalo tudi, naj zberejo potrebno število odmerkov za cepljenje oskrbovancev v domovih za starejše občane in socialno-varstvenih zavodih ter začnejo zbiranje naročil za cepljenje zgoraj omenjenih skupin na svojem območju.

V Pomurju se je stanje poslabšalo 

To, da je koronavirus ponovno v porastu, so nam nato potrdili tudi v Zdravstvenem domu Murska Sobota, kjer so pojasnili, da k njim v ambulante zaradi okužbe s koronavirusom trenutno prihajajo različne generacije, tako da virus ni omejen zgolj na določene skupine ljudi. 

»V zadnjem času opažamo povečano število obolenj s covid-19. Zbolevajo vse generacije, tako mlajše kot starejše,« so pred tednom pojasnili v Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

Simptomi, ki jih opažajo pri bolnikih, ki so pozitivni na koronavirus, pa so podobni kot v minulih obdobjih širjenja te bolezni. Prevladujejo torej vročina, utrujenost, izguba vonja in okusa, kašelj in bolečine v mišicah.

V soboški bolnišnici so tako v začetku oktobra opažali naraščanje števila covidnih bolnikov, predvsem na oddelkih za internistično dejavnost in oddelku za neakutno bolnišnično obravnavo. 

Zaradi naraščanja covidnih bolnikov pa so že prepovedali obiske v vseh oddelkih, razen na otroškem in ginekološko porodnem, kjer so obiski omejeni na eno zdravo osebo na dan. 

Kako pa je na Ptuju? 

Stanje na Ptuju pa je mnogo blažje, kot v Murski Soboti. Teodor Pevec, strokovni direktor ptujske bolnišnice je za Ptujinfo pojasnil, da v ptujski bolnišnici covid paciente zaenrat obravnavajo enako kot ostale okužbe dihal. 

Nekaj obolevnosti je sicer tudi pri zaposlenih, ampak zaenkrat koronavirus ne moti delovanja bolnišnice. 

Se še lahko cepite

Zdravstveni dom Ptuj pa je sprejel priporočila ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje in tako cepijo za gripo in koronavirus. 

Nekaj lokacij cepljenj bodo obdelali v prihodnjih dneh. Do urnika cepljenja lahko dostopate na tej obarvani povezavi.

Komentarji (1)

Ničbat (ni preverjeno)

Imeli par tednov nazaj, test negativen po dveh dneh, naprej v službo. Prej pa po 14 dni karantene.

Starejše novice