Grajska žitnica ali kašča bo naposled obnovljena. Financirala jo bo vlada, naložba pa je težka krepko čez pet milijonov evrov.

Ptuj je danes obiskala Asta Vrečko, ministrica za kulturo, v družbi Matevža Čelika Vidmarja, državnega sekretarja.

Vlada je tako naposled še uradno potrdila obnovo grajske žitnice. Tej bodo vdahnili novo življenje, postala bo razstavišče in depo odprtega tipa, ki ga bodo lahko obiskali vsi. 

Obnova žitnice je za Pokrajinski muzej Ptuj Ormož izjemnega pomena. Obnovljena mogočna stavba bo nudila nov dom arheološkim artefaktom iz depoja, artefaktom, ki so za državo, mesto in širše okolje izjemnega pomena za razumevanje preteklosti, pa so ostajali skriti pred očmi javnosti, pospravljeni v prostore z neprimernimi pogoji.

Vlada je prepoznala vrednost same žitnice in artefaktov, je poudarila ministrica, zato v celoti financirajo obnovo te. 

Investicija bo stala 5,6 milijona evrov, država pa jo bo financirala v celoti. 

Žitnica bo hranila artefakte izjemne vrednosti, med njimi bo tudi Orfejev spomenik, ki bo imel v kašči posebno mesto.

Zaradi svoje velikosti in teže bodo prostor do neke mere prilagodili prav njemu. 

»Na Ptuju že predolgo govorimo o tem, kako to potrebujemo. Iskali smo tisoč in eno rešitev, imeli tudi nekaj predlogov, ampak mislim, da je ta, ki je zdaj na mizi, najbolj smiseln,« je dejala županja Ptuja Nuška Gajšek. 

Aleksander Lorenčič, direktor ptujsko ormoškega pokrajinskega muzeja, je dejal, da je to naznanilo tudi lepo darilo muzeju ob 130-letnici. 

Kakšna bo nova kašča? 

In kako bo nova kašča izgledala?

Zunanjost se ne bo spreminjala, znotraj pa bo kašča ali žitnica deležna popolne sanacije, ki bo potekala pod budnim očesom zavoda za varstvo kulturne dediščine. 

Prostor bo odprt, svetlobo mu bodo nudila okna, strope bodo še zmeraj krasili trami.

V notranjosti bo depo odprtega tipa. Pomeni, da bodo artefakti na ogled širši javnosti, postavljeni bodo v premične omare. 

Starejše novice