Foto: osebni arhiv Larise Roj
Larisa Roj, študentka, hobi kuharica, čeprav si privošči tudi le Nutello na žlico, oboževalka serij in babica.

Še ne 25-letna študentka iz Maribora na šoli FH Joanneum v Gradcu Larisa Roj bo prav kmalu postala babica. To je njena smer študija. Pred tem je na mariborski filozofski fakulteti doštudirala psihologijo. 

MiVida je njen Instagram in Facebook profil, ki je zaživel aprila 2020. Tam je ni strah govoriti o pomembnih temah, ki so povezane z nosečnostjo, rojstvom in tudi psihološkimi tegobami. Na svojih profilih tako povezuje znanja iz psihologije in predvsem babištva.

Ko je zaključevala zadnji letih gimnazije, se je sicer vpisala na smer babištva v Ljubljano, kamor je bila sprejeta. A nekako, v toku življenja, se je znašla na študiju psihologije v Mariboru. 

»Uuu, ti pa imaš dolge prste, boš igrala klavir ali pa boš babica,« so ji vedno govorili, pove Larisa Roj. Šaljivo pripomni, da klavirja sicer ne igra, za babištvo pa je na dobri poti. 

»Največ, kar mi je dal študij psihologije,m je zagotovo neka širina pogleda, razmišljanja - na vsako situacijo lahko pogledam iz več perspektiv in vidim, da ni vse nujno tako črno belo, kot se morda zdi,« doda ustvarjalka za profilom MiVida in pove, da je pa z babištvom dobila tisti pravi »občutek«.

Čutiti, da si na pravem mestu, delaš prave stvari, izpopolnjen, srečen, zadovoljen. Občutek, ki ji je dal zagotovilo: »To pa bi lahko delala vsak dan, do konca življenja.«

»Še vedno je preveč mitov o nosečnosti in porodu«

»MiVida v bistvu predstavlja mojo željo po tem, da bi čim več ženskam olajšala in olepšala prehod v eno najlepših in hkrati najzahtevnejših življenjskih vlog - materinstvo,« pove za Ptujinfo in doda, da je v situacijah, ko se soočamo z izzivi in strahovi pomembno, da smo opremljeni s pravim znanjem. 

Nosečnost, spremembe na telesu in v psihi, priprave na porod, porod ter velik trenutek postati mama so teme, s katerimi se ukvarja mlada bodoča babica. 

»Poskušam se dotakniti tudi tem, o katerih se premalo ali s strahom govori. Predvsem pa se trudim, da informacije, ki jih podajam v objavah niso neke namišljene, naključne ideje ali opažanja, temveč so vedno podkrepljene z najnovejšim znanjem stroke, raziskavami in dokazi,« še doda. 

Tako je ni strah govoriti niti o tistem neprijetnem, slabem. Pove, da je o nosečnosti in porodu še vedno preveč mitov, še vedno je preveč negativnih porodnih izkušenj, ki so se razvile iz nevednosti ali nepripravljenosti na ta trenutek. 

In pa poporodno obdobje, o katerem se sploh ne govori. Doda, da je tema še vedno slabo zastopana tudi v zdravstvu. 

Foto: osebni arhiv Larise Roj

Mamice v porodni sobi cenijo predvsem čustveno podporo

V času dela na porodnih oddelkih so ji ženske, mamice povedale, da si želijo podporo in vzpodbudne besede s strani babic. Tako poleg strokovnosti in profesionalnosti cenijo tudi čustveno podporo babice pri porodu, pove Larisa.

Opaža, da mnoge nosečnice spremlja strah in bolečina. Podarja, da strah bolečino še poglobi, jo naredi intenzivnejšo. In prav zato je povezava med psihologijo in babištvom tako močna.  

»A glavna naloga babice je v bistvu spremljanje poroda, porodnega napredka, porodnice in še nerojenega otroka, biti pozoren na odklone od fiziologije ter seveda 'uloviti' otroka. Kar se lahko sliši malo smešno, a ko v živo doživiš porod, vidiš, da je prav to posebna spretnost, ki se je kot babica še moram naučiti,« doda babica, ki razbija porodne mite. 

Pristavi pa, da je delo babice še mnogo več. Sama si za prihodnost želi celostne, ena na ena obravnave ženske skozi babico.

Tako bi ena babica spremljala žensko vse od načrtovanja družine pa skozi nosečnost, porod in tudi poporodno obdobje. »To so sanje MiVide,« pove Larisa. 

»Že od malih nog se učimo, kako zalepiti obliž na rano, ne učimo pa se, kako se konstruktivno soočati s stresom«

Na svojih Facebook in Instagram profilih vodi tudi izziv za skrb zase. S tem je začela zaradi dejstva, da ljudje v ospredje postavljamo fizično zdravje, zanemarimo pa čustveno, mentalno. 

»Že od malih nog se učimo, kako zalepiti obliž na rano, ne učimo pa se, kako se konstruktivno soočati s stresom, kako pomiriti ali prebroditi neko otožnost ali anksioznost. In prav to sem želela ozavestiti s self care izzivi, saj so ti ena izmed tehnik, da krepimo in poudarjamo tudi naše mentalno zdravje,« pove. 

»Odkar je manj obiskov, beležijo veliko večje uspehe pri dojenju«

Trenutna koronavirusna situacija je vplivala tudi na nosečnice, njihov porod in poporodno obdobje ter tudi dojenčke. A Larisa poudarja, da smo od začetka leta 2020 pa do danes prišli v veliko boljšo situacijo.

Tako zdaj porodnice ne rojevajo več z maskami na obrazu, tudi partnerji so lahko pri porodu in tudi po porodu, vsaj za nekaj časa, prisotni. 

Foto: osebni arhiv Larise Roj

Drži pa, da je trenutno manj obiskov, kar se pa sicer razlikuje od bolnišnice do bolnišnice. Za mamice je to še posebno stresno predvsem, ko so rodile drugega ali tretjega otroka. Tega doma čakajo bratci in sestrice, ki nenehno sprašujejo po mami in dojenčku. 

»Seveda, pa moram kot bodoča babica in 'fanica' dojenja povedati tudi to, da se v porodnišnicah v tujini opaža tudi nekaj zelo pozitivnega. Odkar je manj obiskov, beležijo veliko večje uspehe pri dojenju,« pa še doda. 

To je za mamice gotovo izjemno pozitivno, saj z obiski pridejo tudi sicer dobrohotni nasveti ter zamikanje časa dojenja. Odkar je obiskov manj, tako tudi ni bombardiranja mamic z nasveti glede dojenja, pa tudi hranjenja otrok ni potrebno več zamikati. 

»Sedaj imajo več časa same z otrokom, z njim se pogovarjajo, cartajo, navezanost in sreča naraščata, tako ni čudno da je tudi dojenje lahko bolj uspešno,« zadovoljno doda mlada študentka babištva.

Foto: Osebni arhiv Larise Roj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice