TasteAtlas je tako rekoč atlas kulinarične pestrosti. Spletna stran ponuja karto, na katero so uvrščene lokalne sestavine, tradicionalne jedi in avtentične restavracije, v katerih je moč preizkusiti prve. 

Na svetovnem kulinaričnem atlasu TasteAtlas je doslej zabeleženih 6814 tradicionalnih jedi, 3416 lokalnih sestavin in 9794 avtentičnih restavracij. Preverili smo, katere so zabeležili kot štajerske domislice. 
 

Ptujski lük

Rdeča čebula je znana po odličnih kulinaričnih lastnostih. Ptujski Lük je redka čebula, ki jo gojijo le v podravski regiji severovzhodne Slovenije, med mestoma Ptuj in Ormož, in sicer znotraj Ptujskega polja, ki je plodna ravnica, ki se je nahajala ob reki Dravi, piše TasteAtlas.

Ptujsko polje je poimenovano po staro slovensko besedo za čebulo »lük«, ki slovi po 300-letni tradiciji gojenja izključno čebule. Čebulice Ptujske čebule so srednje velikosti, rahlo sploščene, v obliki srca ali ledvice v prerezu, kar je zelo prepoznavna značilnost.

Imajo rdečo do vijolično rjavo kožo in belo meso z zunanjimi listi, ki so obarvane z vijolično. Znatno nižja vsebnost vode na ptujski čebuli pomeni, da ima ta sorta daljši rok uporabnosti in je dobro prilagojena suši, ki se lahko poleti pojavi v Podravju.

Običajno se uporabljajo za slane jedi, ki ne potrebujejo daljše kuhanje, saj se ta čebula kuha v sorazmerno kratkem času, pri tem pa ohranja svoj popoln okus. Aroma teh čebul se pogosto giblje od blage do ostre, še dodajajo.

Štajersko-prekmursko bučno olje

Bučno olje prihaja tako s Štajerske kot Prekmurja in je pridelano s tradicionalnimi metodami. Ima blag okus in prefinjeno orehasto aromo počasi praženih bučnih semen, zapisuje TasteAtlas. Poznano je kot 'zeleno zlato', zaradi koristnih lastnosti pa se ga za uživanje priporoča surovo. Dodaja se tudi zaradi eksotičnega cideza in okrepitev okusov številnih jedi, kot so šparglji, smetana, zelenjava in celo sladice, kot je na primer sladoled. 

Štajerski hmelj

TasteAtlas omenja tudi štajerski hmelj, tradicionalno gojen v severovzhodni Sloveniji, ki ga uporabljajo po vsej Evropi. Ta posebna sorta zagotavlja občutljivo grenkobo z značilnimi začinjenimi notami, pri pivu pa deluje kot konzervans, ki mu hkrati dodaja poln okus in aromo.

Pražene gobe z jajci

Za predjed ali pa zajtrk se na Štajerskem rado postreže pražene gobe z jajci, saj je nabiranje gob pogost in priljubljen hobi. Očiščene gobe je treba prepražiti na čebuli, nato pa jim dodati zmes iz nasekljanega peteršilja in česna ter popra, še preden se dodajo umešana jajca. 

TasteAtlas priporoča, da se jed postreže z zmerno močnimi ali pa rahlo začinjenimi suhimi oziroma polsuhimi vini. 
 

Obara

Na karti pa so na področje Štajerske uvrstili tudi slovensko obaro, ki se lahko pripravi s kombinacijo različnih vrst mesa, klavničnih izdelkov in zelenjave (čebula, korenje, zelena, grah, fižol in repa). 

Medtem ko se je v preteklosti pripravljala zgolj na praznične dneve, poroke ali nedelje, pa jo danes lahko postrežemo katerikoli dan v letu, poroča TasteAtlas.

Ob njej radi postrežemo ajdove žgance, TasteAtlas pa je osupnila tudi posebna sorta, in sicer polšja obara.

Na sladici na Pohorje ...

Četudi urbana legenda priča o tem, da je prvo ustvaril leta 1952 Franc Pogačar, kuhar Poštarskega doma na Mariborskem Pohorju, pa temu ni tako. To so dokazali dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, ki so potrdili, da je avtor prve Pohorske omlete Viljem Račič, upravnik in kuharski mojster Železničarskega doma. Prvo Pohorsko omleto je ustvaril leta 1950. 

Recept za Pohorsko omleto

Sestavine: 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 3 žlice ostre moke, 3 žlice brusničnega džema, mentolov liker in sladka smetana.

Priprava:
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Večjo ponev namastimo z maslom in poprašimo z moko, odvečno moko odstranimo. Rumenjake in beljake ločimo v dve skledi, rumenjakom dodamo sladkor in jih penasto umešamo. Beljake stepemo v čvrst sneg.

V stepene rumenjake najprej vmešamo dve žlici stepenih beljakov, nato pa na zmes presejemo moko in jo vmešamo z ročno metlico. V zmes čisto na koncu nežno in počasi vmešamo še preostanek snega. Testo vlijemo v pripravljeno ponev, ki jo za 12 minut potisnemo v ogreto pečico.

Medtem ko se omleta peče, stepemo sladko smetano. Pečeno omleto vzamemo iz pečice in na eni polovici debelo premažemo z brusnično marmelado. Prepognemo in serviramo na krožnik. Poškropimo z mentolovim likerjem, ob strani okrasimo s stepeno smetano in postrežemo.

Pohorska gibanica

Štajerci pa si lastijo še eno sladico, in sicer pohorsko gibanico. Ta je napravljena iz obogatenega kvašenega testa in domače skute. Po tej so lahko posute suhe hruške ali jabolka, orehi, gozdni sadeži ali pehtran, odvisno od priložnosti in sezone.

Na štrukljevo juho 

Sicer iz okoliša Maribora pa naj bi izvirala štrukljeva juha, ki vsebuje narezane štruklje, skuta pa juho med postopkom zgosti in ji doda poln okus. Pred serviranjem se navadno juha tudi okrasi s sesekljanim drobnjakom ali peteršiljem. Na TasteAtlas še dodajajo, da se jo priporoča kombinirati z nevtralnimi in lahkimi belimi vini, kot sta sivi pinot ali chardonnay – po možnosti polsuhimi. 

Starejše novice