Vir: Letalski portal Sierra 5
Mariborskemu letališču je minuli konec tedna uspel veliki met. Letališče Edvarda Rusjana Maribor je gostilo eno izmed največjih potniških letal na svetu.

V nedeljo je na Letališču Edvarda Rusjana Maribor pristalo eno izmed največjih potniških letal na svetu, poroča letalski portal Sierra 5.

Gre za letalo Airbus A350-900 registrskih oznak ET-AVD, ki je na mariborskem letališču prispelo s pariškega letališča Charles de Gaulle. 

Airbus A350-900 je sodobno potniško letalo, ki ga je razvilo in proizvaja evropsko letalsko podjetje Airbus. Gre za dvomotorno potniško letalo, namenjeno za dolge medcelinske lete. 

Zahvaljujoč naprednim materialom, kot so kompozitni materiali in lahke zlitine, je A350-900 izjemno lahko in energetsko učinkovito. To mu omogoča daljše dolet in manjšo porabo goriva, kar je pomembno za zmanjšanje ogljičnega odtisa v letalski industriji.

Prvi polet letala Airbus A350-900 je bil izveden leta 2013, od takrat pa je postalo eno izmed najbolj priljubljenih letal v flotah številnih letalskih družb.

Na letališču v Mariboru je pristal Airbus ene izmed najboljših letalskih družb na svetu in verjetno najboljše afriške letalske družbe, Ethiopian Airlines, razlagajo na Sierra 5.

Pomemben mejnik za mariborsko letališče

Davor Golec, koordinator letalskega prometna na mariborskem letališču, je za Sierra 5 zapisal, da gre za pomemben mejnik, ne samo za mariborsko letališče, ampak za celotno slovensko letalstvo.

»To je bil namreč izveden prvi let tega tipa letala na katero izmed slovenskih letališč, s potniki, zato od danes dalje tega primata Štajercem ne more prevzeti v Sloveniji nihče več,« poudarja Golec.

Pri tem pa dodaja, da je leta 2014 isti tip letala na Brniku opravil le testni let, kjer so testirali obnašanje letala na zelo mokri stezi, prekriti z vodno plastjo. Testni let pa je bil izveden brez potnikov.

»Marsikatera večja letališča v okolici še niso uspela sprejeti in odpraviti tega tipa letala, mnogo manjšemu mariborskemu, je to uspelo,« ponosno poudarja Golec.

Letališče koristili tudi za odhod reprezentanc po Ofemu

To pa ni bilo edino potniško letalo, ki je v nedeljo pristalo na mariborskem letališču, pišejo na Sierra 5.

Poleg omenjenega Airbusa A350 sta pristala še dva Airbusa A319 češke vojske, Airbus A320 romunskega prevoznika Dan Air, Fokker 100 še enega romunskega prevoznika Carpatair ter Dash 8 Q400 italijanskega prevoznika SkyAlps. 

Vsi leti so bili izvedeni za potrebe odhodov reprezentanc po včeraj zaključenem Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki se je v preteklem tednu končal v Mariboru. 

»Z uspešno oskrbo vseh čarterskih letov je mariborsko letališče še enkrat dokazalo, da ni samo letališče, ki v marsikaterih očeh (politike) propada, ampak je letališče s potencialom. Letališče, ki zmore oskrbeti več 100 potnikov dnevno v odhodu in tudi v prihodu ter varno in hitro oskrbeti tudi največja potniška letala na svetu. Infrastruktura mu to omogoča, zato je prav, da se jo izkoristi,« je svoj zapis zaključil koordinator letalskega prometna na mariborskem letališču.

Starejše novice