Danes opolnoči so se morali dopustniki iz Hrvaške vrniti v domovino, v nasprotnem primeru bi jim bila odrejena karantena.

Veliko je bilo ugibanj o tem, ali bodo dopustniki podaljšali svoje bivanje in se nato karanteni poskušali izogniti tako, da bi se iz Hrvaške podali na Madžarsko in nato tam prečkali mejo s Slovenijo.

Odgovorni so bili na to pripravljeni, vendar v prvem dnevu takšnih poizkusov policisti na meji niso zaznali. Poostren nadzor bo sicer trajal še nekaj časa. Slovenija je včeraj napovedala poostren nadzor na meji z Madžarsko in tudi povečala svojo aktivnost na teh kontrolni točkah.

»Od polnoči naprej so bile naše patrulje bolj prisotne na teh cestnih komunikacijah, ki vodijo iz Madžarske v Slovenijo. Seveda zaradi možnosti, da bi se nekateri iz Hrvaške domov vračali preko Madžarske,« pravi Boris Žibrat, inšpektor Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota.

Vsaj za zdaj temu ni bilo tako. V Genterovcih, kjer bi lahko bila ena izmed zanimivih vstopnih točk za tiste, ki bi se želeli izogniti karanteni, danes dela praktično ni bilo. Tako ne v Genterovcih, kot tudi ne na ostalih mejnih prehodih z Madžarsko. 

Poostren nadzor do sredine septembra

Slovenci, ki so prečkali mejo v jutranjih urah, so to storili zaradi vožnje v službo ali po nakupih. Večinoma pa so obravnavali tujce.

»Največ je bilo madžarskih, nekaj tudi poljskih in čeških turistov. Ampak pravim, to so bile zelo zelo nizke številke. Znano je, da se tuji turisti radi izogibajo našim avtocestam, zaradi tega, da jim ni treba kupiti vinjete in potem prihajajo na takšne mejne prehode,« pravi Žibrat.

Na vprašanje, če so bila pričakovanja o morebitnih poskusih izogibanja karanteni pretirana, Žibrat odgovarja, da ne.

»O tem se je na družbenih omrežjih zelo debatiralo, da pač  obstaja ta možnost in da jo bodo nekateri želeli izkoristiti. Na srečo očitno temu ni bilo tako, sicer pa je danes šele prvi dan,« še dodaja Žibrat.

Poostreni nadzor naj bi izvajali še najmanj do sredine septembra, ocenjujejo namreč, da se bo do takrat turistična sezona počasi zaključila in dodaten nadzor ne bo potreben.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice