Na Ptuju bo v soboto, 3. februarja 2024, že 19. Lions Obarjada, kulinarično-družabno-humanitarni dogodek v sklopu 64. Kurentovanja. Organizator Lions klub Ptuj je na novinarski konferenci predstavil izjemen humanitarni pomen prireditve.

Na Ptuju bo v soboto, 3. februarja, znova dišalo po obari in dobrodelnosti. Nastopil je ta čas v letu, ko se bo na Novem trgu na Ptuju odvila zdaj že tradicionalna prireditev 19. Lions Obarjada. 

Dogodek, ki vsako leto privabi ogromno domačih in tujih gostov, so danes predstavili predsednik Lions kluba Ptuj Danilo Toplek, predsednik Leo kluba Ptuj Maks Lašič in vodja projekta Lions Obarjada Igor Kolar

Dogodek je čez leta pritegnil veliko pozornosti in podpore. 

Lions klub Ptuj je v 19 letih zbral 313 tisoč evrov od donacij ekip, od tega so pokrili stroške prireditve, preostanek pa so namenili pomoči socialno ogroženim.

Zbrana sredstva so pomagala posameznikom in skupinam v socialni stiski, v preteklem letu pa so med drugim pomagali družini, ki ji je pogorel dom, ter pri nakupu kuhinje za srečanje mladine v Ars vitae.

Prireditev s humanitarno noto, ki ponuja tudi druženje

Danilo Toplek, predsednik Lions kluba Ptuj, je v nagovoru poudaril, da Obarjada ne predstavlja le načina za zbiranje finančnih sredstev za humanitarne namene, temveč tudi priložnost za druženje in opominjanje sočloveka o potrebi po pomoči.

»Osnova te prireditve je, da nam nudi osnovo za celoletno delo in poslanstvo - nudenje pomoči potrebnim. To ni klasično nabiranje sredstev od vrat do vrat, temveč ponuja ljudem nekaj v zameno. Druženje, uživanje v hrani in pijači ter priložnost, da se posamezniki pridružijo humanitarnemu poslanstvu Lions kluba,« je poudaril Toplek.

Kot je povedal, vsako leto na stojnicah zberejo več sredstev kot leto poprej.

»Sodelujoče ekipe in obiskovalci nam dajejo tisti prepotrebni zagon, da lahko humanitarno delo opravljamo skozi celo leto,« je še dejal Toplek.

Foto: Niko Časar

Letos so obdarili več kot 240 otrok

Maks Lašič, predsednik Leo kluba Ptuj, je predstavil pomembno vlogo podmladka Lions kluba. 

Člani, stari med 16 in 30 let, se aktivno vključujejo v Obarjado in sodelujejo z mentorji. Projekt je namenjen pripravi mladih na kasnejše življenje v poslovnem svetu ter gradnji medgeneracijskih odnosov.

»Leo klub že deveto leto sodeluje na Obarjadi skupaj s svojim mentorskim klubom. Projekt je za nas izjemno pomemben, saj nam ponuja priložnost za uspešno medgeneracijsko sodelovanje z Lions klubom

To sodelovanje se nadaljuje vse do božičnega časa, ko se posvečamo obdarovanju socialno šibkejših družin. Staršem nudimo pomoč s prehranskimi paketi, hkrati pa izpolnjujemo tudi želje otrok. 

V letošnjem letu smo dosegli rekordne uspehe, saj smo obdarili kar 120 družin in več kot 240 otrok z individualnimi darili,« je povedal Lašič.

Letos bo na Obarjadi 25 skupin

Igor Kolar, vodja projekta Lions Obarjada, je delil nekaj statističnih podatkov. 

V devetnajstih letih se je prireditve aktivno udeležilo približno 22 ekip letno, zbranih pa je bilo kar 266 tisoč evrov, s katerimi so Lionsi pomagali družinam v stiski. Vse skupaj s prostovoljnimi prispevki je bilo obdarjenih pet tisoč otrok.

»Letos sodeluje 25 ekip, od katerih jih 22 vrti kuhalnico. Pričakujemo velik obisk in upamo, da bo tudi letošnja Obarjada prinesla velikodušnost v duhu humanitarnosti, družabnosti in kulinarične spretnosti,« je dejal Kolar.

Obarjada je prepoznana po svojem kulinaričnem značaju, kjer ocenjevalna komisija vsako leto oceni obare. A je te vsako leto težje ocenjevati, saj so obare vedno boljše

»Lani smo zbrali čez 30 tisoč evrov, letos pa si želimo doseči še višje cilje. Vremenska napoved kaže na toplo vreme, zato upamo na še večjo udeležbo in prispevke za pomoč tistim, ki to potrebujejo,« je dodal Kolar in vse obiskovalce povabil, da se udeležijo 19. Obarjade.

Starejše novice