Vir: UKC Maribor
Enota za transfuzijsko dejavnost Ptuj Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je včeraj gostila 100-kratnega krvodajalca Srečka Baklana iz Cirkovc.

V prostorih enote za transfuzijsko dejavnost Ptuj so včeraj gostili 100-kratnega krvodajalca Srečka Baklana iz Cirkovc, ki je daroval kri v družbi žene Štefke in sina Aleša.

»Največ mi pomeni, da lahko pomagam sočloveku v stiski in da uporabi kri nekdo, ki jo potrebuje in mu lahko reši življenje. Pri nas sva z bratom začela darovati kri, nato so se kasneje pridružili še moj sin, hčerka, žena, snaha in s predsednikom se poznamo, tako da nas ta aktivnost vse skupaj poveže. Nekaj naredimo za sočloveka in mu s tem pomagamo,« je povedal 100-kratni krvodajalec Srečko Baklan.

Celotna družina Baklan se je hitro vključila v krvodajalstvo in se aktivno udeležuje odvzema krvi preko krvodajalcev Rdečega križa Cirkovce. V Cirkovcah imajo že dvanajst krvodajalcev, ki so kri darovali po sto ali večkrat.

»Pri nas v Cirkovcah smo zelo aktivni že leta in leta. Pred epidemijo smo imeli okrog 120 do 130 aktivnih krvodajalcev, sedaj nas je malo omejil koronavirus. Danes nas je okrog 80 aktivnih. Kljub razmeram smo še kar pridni in aktivni in mislim, da bomo tudi do nadaljnjega,« je komentiral stanje krvodajalstva predsednik krvodajalcev Rdečega križa Cirkovce Martin Golenko.

Krvodajalstvo se je po začetku epidemije reorganiziralo. Odvzem krvi se izvaja po urah in ne več v velikih skupinah. Zaradi epidemiološke slike je število krvodajalcev nekoliko zmanjšano, a so z novim načinom dela obdržali veliko darovalcev krvi.

»Ob tej priložnosti bi povabila vse krvodajalce, pa tudi vse tiste, ki bi se odločili, da bi postali krvodajalci, saj zaloge so nižje. Bliža se poletje, kjer je tudi težja organizacija krvodajalstva in vabim vse, ki še niste odločeni, da darujete kri. Potrebujemo vse krvne skupine, tako da vljudno vabljeni,« poziva specialistka transfuzijske medicine Božislava Majcen Vivod.

Vsem trem članom družine se je zahvalila tudi vodja enote Božislava Majcen Vivod, ki je 100-kratniku izročila majhno darilo in šopek rož za dosežek. 100-kratniku je čestital tudi predsednik krvodajalcev Rdečega križa Cirkovce Martin Golenko.

Starejše novice