Slika je simbolična (foto: Jaka Arbutina).
Prešernov dan je letos prinesel prijetno vreme. Celo tako prijetno, da je okoliška vremenska postaja namerila najtoplejši praznični dan.

Amaterska vremenska postaja Gradišnik je zasebna postaja, ki jo upravlja ljubiteljski meteorolog Albin Gradišnik. Postaja se nahaja v Krčevini pri Vurberku, na 328 metrih nadmorske višine. 

Na letošnji praznični Prešernov dan, 8. februarja, je postaja izmerila posebno neznačilne temperature za ta čas. 

Izmerili so najtoplejši praznični Prešernov dan, odkar delujejo od leta 2018. Na dan kulture so, ob 15.22, namerili kar 12,8 stopinj Celzija

Obenem je pihal jugozahodnik s povprečno hitrostjo dva metra ne sekundo, ob sunkih treh metrov na sekundo. 

Lani deset stopinj manj kot letos

Vremenska postaja temperaturo meri od leta 2018, tako toplega Prešernovega dne pa še ni izmerila. Leta 2018 je bilo na ta dan 8,2 stopinj Celzija, leta 2020 pa 9,2 stopinj Celzija. 

Se spomnite lanskega Prešernovega dne? Zeblo nas je, postaja je namreč namerila le 2,4 stopinji Celzija. 

Letošnji februar je očitno mnogo toplejši kot lanski, saj so letos namerili, za vremensko postajo, rekordno visoke temperature na Prešernov dan, kar 12,8 stopinj Celzija. 

Vse navedene temperature so bile izmerjene ob približno enakem času, med 14.30 in 15.30. 

Po celotni ptujski okolici čez deset stopinj 

Prijetno vreme pa je bilo po celotni ptujski okolici. Amaterska vremenska postaja Majcen v Lovrencu na Dravskem polju je na nadmorski višini 241 metrov, na Prešernov dan pa so zabeležili 11,1 stopinj Celzija. 

Amaterska vremenska postaja v Orešju pri Ptuju je na nadmorski višini 233 metrov, izmerili pa so 12,1 stopinj Celzija. 

Nekoliko nižje, na 224 metrih nadmorske višine, je Amaterska vremenska postaja Prelog, kjer so zabeležili 11,8 stopinj Celzija. 

Najnižje je vremenska postaja Agencije Republike Slovenije za okolje, ta stoji na 222 metrih nadmorske višini, zabeležili pa so 11,8 stopinj Celzija. 

Vse temperature so bile izmerjene ob približno enakem času, med 14.30 in 16.30. 

Starejše novice