Kakšen je najboljši krof? To je bilo vprašanje, s katerim se je tričlanska žirija ukvarjala danes zjutraj. Goroimo o tekmovanju za najboljši ptujski krof na Ptuju.

Na Ptuju so danes podelili nagrado za 'naj ptujski pustni krof iz ponudbe' in nagrado za 'naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje'.  

Ptuj je mesto kurentovanja in del tega prazničnega časa so tudi okusni krofi. Domačini so enotnega mnenja, da je najboljši krof vendarle ptujski. Povprašali smo jih, kaj so tiste značilnosti, ki ga naredijo boljšega od ostalih?

»Mora biti mehak. Čisto prav marmelade, ne preveč, definitivno rum pa malo limone,« pravi mimoidoča Simona.

Domačinka Danica Zorčič pa dodaja: »Da je okusen, da je lepo napolnjen, nasploh da je dober. «

»Sočen. Ne suh, pa ne prestar, friški,« pa meni Ivo Cicmanovič Zimet.

Krofe so ocenjevali tudi na ptujski enoti Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, in sicer so iskali 'naj ptujski pustni krof iz ponudbe' in 'naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje'.

Zmagala sta krofa, ki sta po besedah Marije Horvat, učiteljice praktičnega pouka slaščičarstva na izobraževalnem centru Piramida Maribor, izstopala po vseh parametrih: »Dejansko so bili vsi lepi, pravilne oblike, okus je bil popoln, tako da smo se z lahkoto odločili za naj krof.«

Dobitnica naziva za 'naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje' je Anica Bezjak. Naziv 'naj ptujskega pustnega krofa iz punudbe' pa je dobila Turistična kmetija Toplak.

Obe gospodinji prisegata na ročno gnetenje in pravita, da posebnih skrivnosti pri pripravi krofov nimata. 

»Na kilogram moke dam osem jajc, odvisno od velikosti. Sladkor, limono, kvas pa malo ruma in to je to,« razkriva Anica Bezjak, dobitnica naziva 'naj ptujski pustni krof iz domače kuhinje'.

Marta Toplak, gospodinja na Turistični kmetiji Toplak, pa pravi: »Gledam pa, da so čim bolj domači. Čutim tistega, ki ga kupim ali pa mojega.«

Krofi ocenjeni v različnih kategorijah

»Najprej pogledamo zunanji izgled, zapečenost krofa, potem je seveda notranjost. Krof prerežemo in pogledamo, če je dovolj spečen, če je luknjičavost pravilna, če je konsistenca pravilna in na koncu tudi okus,« je pojasnila Horvatova.

Zmagovalki poudarjata, da so poleg dobrega recepta pomembne tudi izkušnje.

»Imam občutek v rokah, tolko sem že premesila v življenju, da tako najbolj vidim, kdaj je dovolj vsega,« pravi Marta Toplak.

In tudi Anica Bezjak se strinja: »Tudi občutek ja, da so lepo vzhajani in da je tudi pravilno olje toplo. Da se ne napijejo.«

Žirija je izbirala med 21 krofi, ki pa so bili brez nadevov. Zanimalo nas je, za katero marmelado se najraje odločijo Ptujčani. 

Danica Zorčič odgovarja: »Absolutno marelična.«

Ivo Cicmanovič Zimet pravi: »Klasika, marelica.«

In tudi Marta Gozdnik se strinja: »Ja, marelična je zakon.«

Kljub temu da pravega kurentovanja v živo, kot ga poznajo Ptujčani, tudi letos ne bo, bodo vsaj pravi pustni krofi poskrbeli za pravo karnevalsko vzdušje.

Starejše novice