Na Policijski upravi Murska Sobota smo preverili, ali je na območju Pomurja v zadnjih tednih res v toku vse več ponarejenega denarja.

Po družbenem omrežju Facebook se v zadnjih dneh širijo objave o ponarejenih bankovcih za 20 evrov na območju Pomurja in Štajerske.

Na Policijski upravi Murska Sobota in Policijski upravi Maribor smo preverili, ali so v zadnjem obdobju zaznali porast kaznivih dejanj ponarejanja denarja.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota upad kaznivih dejanj ponarejanja denarja

Suzana Rauš, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Murska Sobota je pojasnila, da na območju Policijske uprave Murska Sobota letos beležijo upad kaznivih dejanj ponarejanja denarja glede na pretekla leta.

»Razlogi za upad so predvsem plačila s plačilnimi karticami, spletno nakupovanje, prestrezanje pošiljk ponarejenega denarja in strokovno usposobljenost zaposlenih,« dodaja Rauš.

V letošnjem letu so odkrili 29 ponarejenih bankovcev, katerih večina se odkrije šele pri štetju pologa različnih subjektov v trezorju oziroma poslovalnici NLB v Murski Soboti.

Na območju Policijske uprave Maribor letos čez 100 primerov ponarejenega denarja

Policisti Policijske uprave Maribor so v letošnjem letu obravnavali 101 kaznivo dejanje Ponarejanje denarja. 

»Čeprav je število obravnavanih kaznivih dejanj večje kot v lanskem letu, ko smo obravnavali 86 tovrstnih kaznivih dejanj, število bistveno ne odstopa od primerjalnega pet letnega obdobja,« pojasnjuje Anita Kovačič Čelofiga, predstavnica za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor.

Med zaseženimi bankovci prevladujejo bankovci za 50 evrov, sledijo bankovci za 100 evrov in 200 evrov. Na Policijski upravi Maribor navedeno problematiko pozorno spremljajo, izrazito povečanega trenda unovčevanja ponarejenih bankovcev pa ne zaznavajo.

Na območju Policijske uprave Maribor so v oktobru zaznali oziroma evidentirali sedem kaznivih dejanj ponarejanja denarja.

Unovčitelji navadno izkoriščajo javne prireditve, da spravijo ponarejen denar v obtok

Kot pojasnjujejo iz policisti, je za unovčitelje značilno, da na določenem območju opravijo nekaj unovčitev, za tem pa se umaknejo oziroma prestavijo na drugo področje.

Preden se odločijo za unovčenje ponarejenega denarja, si ogledajo objekt, nadzorni sistem, delo zaposlenih in njihov način preverjanja bankovcev.

»Znano je, da opravijo nakup cenejšega blaga, katerega plačajo z bankovcem večje apoenske vrednosti, saj jim je interes, da si pridobijo čim več pristnega denarja.

Med drugim za unovčitve izkoršičajo javne prireditve, saj glede na večje število obiskovalcev, slabše delovne pogoje denar veliko lažje spravijo v obtok.

Gre za storilce, ki običajno s svojim izgledom in obnašanjem ne izstopajo od večine strank in tako ne vzbujajo pozornosti zaposleni,« pojasnjuje Rauš.

Najpogosteje se ponarejajo bankovci za 20, 50 in 100 evrov

Unovčitelji so tako tujci kot državljani Slovenije, vendar večino unovčitev na območju Pomurja izvedejo tujci. Večina oseb sploh ne ve, da je za plačilo izročila ponarejen bankovec.

»Največ se ponarejajo bankovci apoenske vrednosti, ki so najpogosteje v obtoku, to so bankovci za 20, 50 in 100 evrov.

Redkokdaj se pojavijo ponarejeni kovanci, saj je strošek proizvodnje in njihova nizka vrednost za storilce nezanimiva.«

Treba je uporabiti različne detektorje oziroma elektronske naprave

Policisti trgovcem in ostalim občanom svetujejo previdnost pri poslovanju z gotovino, še posebej pri višjih vsotah. Pri svojem delu naj uporabljajo različne detektorje oziroma elektronske naprave, ki naj so programsko posodobljene.

Prav tako svetujejo, da za pregled uporabljajo UV svetilke, magnet ali običajni pogled z očesom, ki zajema tri osnovne stvari: otip (kvaliteta papirja), nagib (prelivanje barv) in pogled (obojestranski tisk).

Starejše novice