Vlado Novak, izjemen slovenski gledališki in filmski igralec, je bil tokratni gost v oddaji Dora.

Občinstvu je najbolj znan po vlogi Gajaša v uspešnici Marka Naberšnika Petelinji zajtrk, sicer pa je odigral že več kot 120 gledaliških vlog in prejel številne nagrade, med drugimi tudi Borštnikov prstan in nagrado Bert.

Vlado Novak se je rodil 9. aprila 1952 v Mariboru. Svoj igralski talent je uril že v Osnovni šoli Maribor-Tezno, kjer je igral v predstavi Janko in Metka.

Ideja o igranju v profesionalnem gledališču pa se je še bolj zjasnila, ko je igral v Amaterskem gledališču Slave Klavora. In čeprav je Vlado v KUD Slava Klavora naredil podlago za igralsko kariero, se je po srednji ekonomski šoli odločil za študij ekonomije.

Prehod iz amaterskega v poklicno gledališče

Vlado Novak je opravljal svoje prvo leto igralske službe v Novi Gorici, takrat še kot nešolan igralec. Čez leto dni se je skupaj z Milošem Battelinom udeležil avdicije v mariborski Drami, kjer sta zaigrala del iz predstave Escurial Michela de Ghelderoda, s katero sta se predstavila tudi na sprejemnih izpitih na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Vse do upokojitve je bil član Drame SNG Maribor.

Širšemu občinstvu je najbolj znan po vlogi avtomehanika Gajaša v uspešnici Marka Naberšnika Petelinji zajtrk.

»Najprej sem prebral roman in potem scenarij, malo sem primerjal, potem sem skupaj s svojim bratrancem, ki je Prlek, to še prevedel. Če bi jaz znal Prekmursko, bi Pišta Gajaš govoril prekmursko, zdaj pa smo ga dali v Radgono,« je povedal Novak.

Samo snemanje filma je trajalo približno dva meseca, po prvem predvajanju filma pa je ta zbudil ogromno zanimanja.

»Nihče od nas, ki smo delali ta film, ni pričakoval, da se bo Gajaš tako usedel. Pričakovali smo, da bo ta film komunikativen, da ga bodo ljudje gledali, nihče pa ni pričakoval, da bo imel 256.000 gledalcev v slovenskih kinodvoranah in da bo potem po prvem predvajanju na rednem programu televizije gledanost dosegla 400.000,« še dodaja.

V svoji bogati gledališki karieri je odigral več kot 120 gledaliških vlog, ki so se mnogim gledalcem trajno vtisnile v spomin. Za svoje delo pa je prejel tudi vrsto priznanj, med drugim Borštnikov prstan, nagrado Vesna za najboljšo moško vlogo v filmu Petelinji zajtrk, nagrado Bert za življenjsko delo na področju filmske in televizijske igre ter nagrado Prešernovega sklada.

Igralec, ki je osvojil srca Slovencev, se že pripravlja na nov celovečerec, saj junija začnejo s snemanjem filma Dedek gre na jug.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice