Občani so na javni predstavitvi načrtovanega razglednega stolpa Kristal, ki je predviden sredi Rogaške Slatine, zahtevali referendum.

Kot poroča Delo so na javni predstavitvi načrtovanega 106 metrov visokega razglednega stolpa Kristal sredi Rogaške Slatine, ki bi bil hkrati najvišja stavba v Sloveniji, občani zahtevali referendum. Župan Branko Kidrič je povedal, da to nima smisla, ker ni še nič določenega. Posnetka, ki dokazuje, da bi občanom lahko iz stolpa gledali v domove, pa, kot je dejal, ne morejo dati, ker ga občina nima.

Kidrič je že februarja za Delo povedal, da so z dronom preverjali, kako visok mora biti stolp na mestu stare glasbene šole, da se bo videlo čim več Rogaške Slatine. To je sodeč po zapisniku povedal tudi na januarski seji, ko so se svetniki lahko sami prepričali, da se bo videlo res veliko, kot pravi svetnica Andrejka Flucher: »Vidi se na zasebne vrtove, v hiše. Ljudem ne moremo tako vdirati v stanovanja. Stolp bo višji, kot je pokopališče na hribu. Nekateri zato pravijo, da bodo upokojenci, ki ne morejo več na pokopališče, šli kar na stolp.«

Posnetek z dronom zahtevali na javni predstavitvi

Posnetek z dronom so občani zahtevali tudi na javni predstavitvi. Iztok Virant je posnetek od občine zahteval še uradno, vendar je občina odločbo zavrnila, saj da posnetka niso naročili in da »z njim ne razpolagajo«. 

Stolp generator povečanega obiska v kraju

Stavbo stare glasbene šole je občina kupila leta 2014 in bi jo za stolp porušili. Zavzel naj bi četrtino površine sedanjega objekta, na preostanku pa bi uredili trg in parkirna mesta. Na občini so prepričani, da bi bil stolp generator povečanega obiska v kraju. Flucherjeva meni, da so težave povsem drugje: »Staro glasbeno šolo so kupili za 300.000 evrov, župan pravi, da je v slabem stanju in da jo bodo podrli. Ker pa ne vedo, kaj bi tam naredili, vendarle so dali veliko denarja zanjo, bi delali stolp. Ta bo po ocenah stal dodatnih 2,1 milijona evrov, treba bo porušiti še bližnjo hišo, porabljenega bo veliko denarja.« Tudi Virant je opozoril na problem umestitve, saj gre za prometno zelo obremenjen del Rogaške Slatine, v bližini sta tudi glasbena in osnovna šola.

»Referenduma vsaj za zdaj ne bo«

Kidrič pravi, da velika večina stolp podpira in da referenduma, vsaj za zdaj, ne bo. Projekt so po njegovem želeli izpeljati kar najbolj transparentno: »Veliko je projektov, ki jih še ni v načrtu razvojnih programov. Ampak tega smo hoteli predstaviti javnosti. Je pa to projekt za čez pet let. Ne bomo ga dobili jutri. Zbiramo smernice vseh, ki morajo dati soglasje za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta.« nekateri občani pa bodo pri referendumu vseeno vztrajali.

Viranta moti to, da občina idej ni iskala širše: »Očitno ne zmorejo ali nočejo poiskati rešitve znotraj adaptacij starega, ne iščejo rešitev v obliki delavnic ali delovnih skupin različnih strokovnjakov zunaj občinske uprave in v načrte ne vključujejo lokalnega prebivalstva.« Na pojasnilo občine, da bi bil stolp atrakcija in dodana vrednost turistični ponudbi, pravi: »Razglednega stolpa, umeščenega med stanovanjske stavbe in hkrati med hribe, res ni še nikjer. Verjetno z razlogom, kajne?«

Kristal s 106 metri najvišja stavba v Sloveniji 

Razgledni stolp bi bil po idejni zasnovi visok kar 106 metrov, s čimer bi bil najvišja stavba v Sloveniji. Stolp bi nosil ime Kristal, stavba pa bi imela na vrhu dvonadstropno razgledišče asimetrične oblike iz povečini steklenih materialov. To v Rogaški Slatini nikakor ni naključje. Asociacija na kristal je jasna, saj ima ta pomembno, več kot 90-letno vlogo v gospodarskem razvoju Rogaške Slatine.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice