Lenarški občinski svet se bo danes sestal na izredni seji za obravnavo nedavnih požarov v lenarški predelovalnici odpadkov družbe Salomon.

Svetniki se bodo seznanili s poročili gasilcev, policistov in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nato pa bo sledila razprava in sprejem sklepov, s katerimi bodo obvestili javnost, ministrstvo in predsednika vlade.

Naj spomnimo, da je prvič prišlo do izbruha požara v poslovni enoti v nedeljo, 14. aprila, gasilci pa so se trudili več ur ga pogasiti, pri tem pa se je eden izmed njih tudi poškodoval. Nato pa znova čez pet dni, v petek, zaradi dima pa sta dva zaposlena končala v bolnišnici.

Župan Janez Kramberger je pozval k ustavitvi delovanja obrata, ker je po mnenju občine dejavnost podjetja škodljiva za lokalno okolje in prebivalce. Vzroki požarov še niso znani, iz podjetja pa so po požarih sporočili, da je bil po njihovem prepričanju drugi požar podtaknjen.

»Drugič je zagorelo na delu baliranega materiala, za katerega ni bilo možnosti, da zagori kot posledica samovžiga. Ravno tako izključujemo možnost vžiga zaradi strojev ali druge napake v proizvodnji ali celo malomarnosti,« so postregli z odločnim prepričanjem. Gotovo je, da drugi požar ni nastal kot posledica prvega požara, in vse bolj se poraja vprašanje, kdo nas želi na takšen način odstraniti s te lokacije oziroma komu smo v napoto.«

Kramberger pa se je na to kritično odzval, saj meni, da podjetje »vedno poskusi zaigrati žrtev in zavajati javnost«, hkrati pa izpostavil dvome o zglednem stanju ter jim očital, da prehitevajo forenzično preiskavo ter govorijo o neuradnih informacijah in podtaknjenem požaru.

Pred sortirnico odpadkov v Lenartu pa se je zbrala tudi Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric, ki je pripravila shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice. Približno 30 do 40 udeležencev shoda, katerega se je udeležil tudi Kramberger, je opozorilo, da sortirnica odpadkov ogroža zdravje okoliških prebivalcev in onesnažuje naravo. Zvrstilo se je več govornikov, ki so opozorili na škodljivost obrata.

Protestniki so zahtevali, da država na prvo mesto postavi zdravje ljudi in varno okolje ter temeljito preveri okoljevarstveno dovoljenje. Do takrat pa naj pristojne službe obrat povsem zaprejo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice