Ob 7. uri je Civilna iniciativa Narava Slovenskih goric pred sortirnico odpadkov v Lenartu, kjer je že dvakrat zagorelo, pripravila shod proti nadaljnjemu obratovanju sortirnice.

Približno 30 do 40 udeležencev shoda, katerega se je udeležil tudi župan občine Lenart Janez Kramberger, opozarja, da sortirnica odpadkov ogroža zdravje okoliških prebivalcev in onesnažuje naravo. Zvrstilo se je več govornikov, ki so opozorili na škodljivost obrata.

»Posledice gostega črnega dima se bodo pokazale dolgoročno. Vsi smo ga vdihovali, z dežjem pa se bodo sprostili nad zemljo, pridelke, podtalnico in v končni fazi ponovno končali v naših telesih,« so opozorili na zadnja požara, ob tem pa spomnili na neprečiščene tekočine, ki so se iz deponiranih odpadkov vsakodnevno iztekali v bližnji potok Velka.

»Nenevarni odpadki so postali nevarni,« izpostavljajo na shodu in opozarjajo tudi na smrad, ki se predvsem v poletnih mesecih širi nad bližnjo okolico.

Župan Lenarta je pristojne službe že pred dnevi pozval, naj ustavijo delovanje obrata. Danes naj bi si pogorišče v obratu ogledala tudi okoljska inšpekcija, ki je že po prvem obratu odredila, da se dve od treh naprav ustavita.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice