Foto: osebni arhiv Anje Hajdinjak
Anja Hajdinjak je 23-letnica, ki je svojo strast do izdelovanja sveč izkazovala že v rosnih letah. Nedavno je ponovno obudila ustvarjalno žilico in jo spremenila v podjetniško idejo.

Mlada podjetnica Anja Hajdinjak se predstavlja s spletno trgovino, kjer lahko najdete ročno narejene sveče z imenom Iloni. Te pripravi iz sojinega voska in jim doda eterična olja, ki poskrbijo za omamen vonj.

Ponuditi nekaj novega, nekaj drugačnega

Ustvarja z željo po kreiranju nekaj drugačnega, svetu želi ponuditi edinstvene izdelke. Njena dela niso zgolj unikatna, ampak hkrati okolju in zdravju prijazna, nekaj kar je mladi podjetnici prioriteta. Sveče tako izdeluje iz sojinega voska, prav tako pa uporablja lončke primerne za ponovno uporabo. 

Sojin vosek je najboljša alternativa parafinskemu in palminemu vosku. Poleg tega, da je izgorevanje čistejše, je hkrati tudi počasnejše. Tako boste v omamnih vonjih uživali dlje časa.   

 »To pa, da je (vosek) primeren za vegane, pa je samo še pika na i« je navdušena Anja.

Tekom šolskega bazarja se je porodila misel o podjetništvu 

Začetki Anjine ustvarjalne poti segajo v najstniška leta, na te ima še vedno svež spomin. Ljubezen do sveč ji je najprej približala profesorica Marija, ki jih je vodila laboratorijske eksperimente in vaje.

V šoli so tudi pripravljali darila za bazar, med katerimi so bila tudi eterična olja, kozmetika in navsezadnje sveče. 

»Hm, to pa je nekaj, kar bi lahko jaz dejansko delala,« je pomislila kemijska tehnica, medtem ko so ustvarjali izdelke za šolski bazar. 

Kljub temu da se je izdelave sveč lotila že v srednji šoli, je takrat idejo o podjetništvu zaradi iskanja redne zaposlitve opustila. Poleg tega so se pojavili strahovi pred podajanjem na podjetniško pot. 

Ponoven stik z ustvarjanjem

 Zaupala nam je, da se je pred letom dni soočala s težkim obdobjem. Takrat se je spomnila, da ima v garaži vrečo voska in se je ponovno začela igrati z njim

Projekt Podjetno nad izzive je nato razblinil strahove iz mladosti. Odločila se je za korak na poslovno pot in se pridružila temu projektu.

Sama pri sebi sklenila: »To je to. Zdaj ali nikoli

Tako so strahovi pred samostojnim podjetništvom nemudoma izginili. 

Ideje za ustvarjanje pridejo same po sebi 

Navdih za ustvarjanje črpa iz sebe. Če pa zmanjka zamisli, se vedno vrne na začetek in razmišlja kaj bi lahko dodala ter kaj spremenila. 

»Je pa dejstvo, da največ kreativnih idej pride zelo spontano in nepričakovano,« nam pojasni o umetniškem ustvarjanju. 

Nad konkurenco z izdelavo unikatnih izdelkov

Anja se zaveda, da je na slovenskem trgu mnogo podobnih izdelkov, vendar se s tem ne obremenjuje več toliko, saj izdeluje unikatne sveče, ki jih ni moč najti nikjer drugje.

Poleg sveč kot dodatek izdeluje tudi naravno kozmetiko, kot so naravna mila, naravni balzami za ustnice, hidrolati in karitejevo maslo z vitaminom E. S prihajajočim mescem pa namerava pripravljati darilne pakete. Te si bo lahko vsak kupec sestavil po svojih željah. 

V ponudbo je dodala še možnost grafičnega oblikovanja in možnost tiskanja pripravljenih dokumentov kot so vabila ter letaki.

Svojci največja opora in pomoč

Za pomoč se največ naslanja na partnerja Gregorja, s katerim skupaj ustvarjata pod imenom Iloni.

Na začetku sta ji bila v veliko oporo tudi starša, ki sta bila sicer sprva malo manj navdušena nad podjetniško idejo.

Vendar jima je sčasoma ideja prirasla k srcu, nakar sta tudi prispevala veliko koristnih nasvetov

»Kresni me« 

Anjini izdelki pa poskrbijo še za dodatek humorja, liniji sveč, ki bo luč sveta ugledala 15. novembra, je nadela ime Kresni me.

Še preden jo je prešinila ideja za tako ime, je vedela, da želi v izdelke vključiti tudi kanček zabave. Takrat se je poigravala s frazo »Prižgi me«, ki je pa ni prepričala.

Med gledanjem filma, kjer je zaslišala izjavo »Na kresni«, se ji je v glavi prižgala žarnica. 

 »To je to! Kresni me!« je takrat navdušeno zavpila partnerju, ki mu nič ni bilo jasno. 

Najprej slovenski trg, nato želja po širjenju na tuji trg

Mlada podjetnica ima točno zarisane cilje za prihodnost podjetja Iloni. Trenutno je osredotočena na osvajanje slovenskega trga, na katerem se želi izkazati.

Svoje podjetje namerava vzpostaviti kot eno izmed najboljših ter najbolj cenjenih podjetij za izdelavo dišečih sveč v državi.

Po osvojitvi kratkoročnega cilja pa namerava svoje uspehe nizati še v tujini.

Starejše novice