Foto: Mediaspeed
Manica Janežič Ambrožič je lani prevzela položaj odgovorne urednice informativnega programa TV Slovenija. Je mati dveh otrok in ljubiteljica Francije. 

Prihaja iz Žalca, študirala je francoščino in novinarstvo. Želi delati izpit za sommeliera (poznavalec vina in kulinarike). Za vinogradništvo jo je navdušil oče, od katerega je po smrti prevzela vinograd. Mama je doma iz Mežice, zato je veliko poletij preživela na Koroškem. 

Konflikt med Ljubljano in ostalim delom Slovenije se krepi

Mogoče tudi zaradi tega še posebej razume konflikt med Ljubljano in ostalim delom Slovenije. 

»Ta konflikt obstaja in se krepi, kar ni dobro za slovensko družbo.«

Potrebno je sklepanje kompromisov

Pravi, da je težko usklajevati družino in kariero, potrebno je sklepanje kompromisov. 

»Ko imaš otroke, si v službi vedno s kančkom misli pri otrocih, in ko si doma, si s kančkom misli ves čas v službi.«

Leta 1994 je v tretjem letniku fakultete prvič prišla na televizijo. Delo v informativnem programu televizije, ki izhaja vsak dan, postane način življenja, »ampak ne samo zato, ampak tudi tvojo družino.«

Odhodov novinarjev v politiko ne odobrava

Po njenem mnenju je glavni razlog, zakaj ljudje odhajajo iz informativnih programov ta, da verjamejo, da bodo imeli bolj urejen delovnik. Pravi, da delo v informativnem programu javnega medija ni finančno mamljivo.  

»Vsi odhodi novinarjev v politiki mečejo slabo senco na delo novinarja, jaz tega ne odobravam,« je odločna. »Novinarstvo je poslanstvo.«

Vsako pristranskost obravnava

Javni zavod RTV Slovenija se je čez čas spreminjal in politika ga nikoli ni pustila pri miru. »To ni dobro, je pa stvarnost.«

Beseda je nanesla tudi na pristranskost zaposlenih na RTV Slovenija. Vsako pristranskost, ki jo je prepoznala ali pa je bila nanjo opozorjena, je primerno obravnavala. 

»Z vsemi kolegi, pri katerih se to zgodi, imam redne pogovore.«

Pravi, da je dialog v slovenskem javnem prostoru v tem trenutku na tako nizki, tako podli ravni, da jo skrbi za prihodnost družbe.

V zanimivem pogovoru je beseda nanesla tudi na preživetje javnega zavoda RTV Slovenija, dopisništva, pomanjkanje ambicioznosti, gledališče, njenih otrocih ... Manica Janežič Ambrožič pa je voditelju zaupala tudi, katero potico speče najbolje.

FOTO: Jan Vitez

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Republiska ureditev (nepreverjen)

Ker ni parlamentarne republiske ureditve marsikdo ne gre na volitve. Prevec politicne korupcije in mafije.

Starejše novice