Številni prebivalci Ljubljane se pritožujejo nad dnevnim drvenjem dostavljalcev, predvsem po središču mesta. Eden od njih je na Facebooku delil svojo plat zgodbe.

Že februarja letos smo poročali, da se meščani pritožujejo, ker številni dostavljalci hrane z mopedi in kolesi vozijo po površinah, namenjenih pešcem.

V času epidemije in predvsem zaprtja države, ko se je večina skoraj ves čas zadrževala doma, je postala dostava hrane vse bolj priljubljena. 

Naročil je vse več, prav tako je z dostavljalci, ki pa včasih, ko hitijo, da bi čim hitreje dostavili čimveč naročil, pozabijo na cestno prometne predpise, nekateri pravila prekršijo celo do te mere, da z raznimi vozili, ki jih uporabljajo za dostavo hrane, divjajo po peš conah.

»V Ljubljani se je razpasla grda navada, da dostavljavci Wolta z mopedi in kolesi vozijo po pločnikih. Najbrž ni odveč podatek, da so te vožnje največkrat precej divje, saj se dostavljavcem mudi.

Pločniki niso namenjeni temu in za pešce je to res zelo moteče, da ne rečem nevarno. Zanima me, če imate v planu reševanje tega problema?« je v okviru pobud meščanov februarja zapisal eden od njih.

Janković: »Predpise kršijo predvsem dostavljalci hrane«

V središču mesta prometne predpise kršijo predvsem dostavljavci hrane, zato je Mestna občina Ljubljana v zaključnih pogovorih s podjetjema Glovo in Wolt, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije konec julija povedal ljubljanski župan Zoran Janković.

Na občini predlagajo, da bi imel vsak voznik na torbi označbo s številko, da bi lahko ljudje prijavili neprimerno vožnjo. Če bi voznik večkrat kršil pravila, ne bi smel več voziti po središču mestu, je dodal Janković, še poročajo.

»Ljudje, ki se čutijo ogrožene, so isti ljudje, ki zahtevajo hitro dostavo na dom«

Eden od dostavljalcev hrane, ki se je podpisal zgolj z začetnico imena, je na družbenem omrežju Facebook delil svojo zgodbo.

»Ko vozimo hrano za Wolt ali Glovo, nas ti ne smatrajo za zaposlene. Namesto tega nas kličejo 'partnerji'. To pomeni, da delamo preko s.p.-jev, študentskih napotnic ali d.o.o.-jev. Wolt in Glovo ne pokrivata naših stroškov, naših prispevkov in zavarovanja, ne pokrivata niti popravil naših vozil, niti našega bencina, niti prehrane. Če torej ne izpolnem dovolj naročil, da pokrijem te stroške, dejansko delam zastonj,« je uvodoma izpostavil.

Dodal je: 

»Čudno je slišati, da se ljudje počutijo, kot da jih ogrožam. To so isti ljudje, ki zahtevajo hitro dostavo hrane na dom, kadar so lačni! Če ne vozim dovolj hitro, bodo vpili 'pozen si' in dali pritožbo na firmo. Ta me potem kliče in mi grozi, da sem prepočasen.«

Zapisal je še: »To je torej moje sporočilo Glovu in Woltu: ne morete dati številk na naše hrbte, ker nismo pri vas zaposleni. Ne prevzemate odgovornosti za to, kaj se meni zgodi na ulici, ne plačujete mi prispevkov, zavarovanja, ali bolniške, prevzemate pa odgovornost za to, da me kaznujete!«

Zapis lahko v celoti preberete spodaj.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice