*Fotografija je simbolična
Občine Destrnik, Sveti Andraž, Trnovska vas, Cerkvenjak in Sveta Trojica v Slovenskih goricah so, razočarane nad dosedanjim potekom projekta, odstopile od skupne priprave projektne dokumentacije za obnovo vodovodnega sistema v Spodnjem Podravju.

Priprave na projekt celovite obnove dotrajanega vodovodnega sistema v Spodnjem Podravju segajo v leto 2016. Kot nosilka projekta je bila določena Mestna občina Ptuj, za izvedbo postopka javnega naročila pa pooblaščeno Komunalno podjetje Ptuj. Vse občine vodovodnega sistema z izjemo Kidričevega so januarja letos podpisale pogodbo o pripravi projektne dokumentacije za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja, vodenje priprave javnega naročila pa je prevzela Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, a se je zapletlo pri zahtevi za posredovanje dokumentacije projekta in njegovi vsebini, piše STA.

»V času oddajanja pripomb so se med občinami začela kazati zelo različna stališča, pričakovanja in mnenja, prav tako neodzivnost nekaterih. Mnenja so se delila predvsem pri delitvi projekta na sklope,« izpostavljajo v Svetem Andražu.

Po pregledu dokumentacije so ugotovili, da so v projektu zajeti tudi novi deli omrežja, ki se ne nanašajo na povezovalne vode, ampak so v domeni posamezne občine.

»Iz vsega navedenega je bilo pričakovati, da postopek za celovito oddajo projekta še dlje časa ne bo pripravljen za nadaljevanje. Zaradi slabih izkušenj iz preteklosti, kjer se kljub sprejetim sklepom ni naredilo veliko, in v sled nadaljnjega zavlačevanja postopkov ne želimo tvegati, da bomo ponovno zamudili črpanje prepomembnih sredstev,« izpostavljajo župani petih občin Darja Vudler Berlak, Franc Pukšič, Alojz Benko, Marjan Žmavc in David Klobasa.

»Vodovod moramo obnoviti, saj je dotrajan. Zato projektno dokumentacijo nujno potrebujemo,« je na novinarski konferenci v Trnovski vasi povedala županja Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah Darja Vudler Berlak.

Javno naročilo najpozneje do 15. junija

Tudi predstavniki občin Destrnik, Trnovska vas, Cerkvenjak in Sveta Trojica so poudarili, da ne odstopajo od celovitega sistema vodovoda, ampak želijo le pospešiti pripravo projektne dokumentacije. »Svoj sklop bomo v najkrajšem možnem času sprojektirali samostojno in pridobili gradbeno dovoljenje, enako pričakujemo tudi od vseh ostalih občin,« so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

»Občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Destrnik, Trnovska vas, Cerkvenjak in Sveta Trojica bomo postopek za svoj sklop rekonstrukcije vodovoda od meje z Mestno občino Ptuj do Občine Sveta Trojica oz. Cerkvenjaka peljale individualno, kot svoj sklop, ki je danes pripravljen za oddajo in je nesporen. Javno naročilo bo objavljeno najkasneje do 15. junija,« so napovedali.

»Izrecno želimo poudariti, da pri oddaji svojega sklopa ne gre za delitev vodovodnega sistema, zato ne pristajamo na zavajanja in manipulacije, da vodovodni sistem zaradi naše odločitve razpada. Naša poteza pomeni, da bomo oddali svoj sklop, ki se lahko kadarkoli priključi k ostalim sklopom, ko bo zadeva med ostalimi občinami usklajena. Delitev na sklope zagovarjamo od samega začetka, tudi zakonodaja o javnem naročanju je na tem področju jasna,« so še dodali, po poročanju STA.
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice