Vir: Facebook DrogArt
V prestolnici je bila zaznana vijolična tabletka Punisher z visoko vsebnostjo ekstazija, ki lahko pusti negativne posledice.

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih substanc sta bila v Ljubljani zaznana vijolična tabletka Punisher z visoko vsebnostjo ekstazija in zelo čist amfetamin, sporoča organizacija DrogArt

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje, edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek ekstazija 1-1,5 miligram na kilogram telesne mase, kar za 60 kilogramov težkega človeka znaša 60-90 miligramov.

Odmerki 200 ali več miligramov lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja ekstazija močno povečajo.

Zaznan je bil tudi vzorec zelo čistega amfetamina, ki predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Starejše novice