Slika je simbolična.
Na začetku poletja je ptujsko komunalno podjetje izdalo prepoved - nič več zalivanja in polnjenja bazenov iz vodovodnega omrežja.

Komunalno podjetje Ptuj je v začetku letošnjega poletja svoje uporabnike obvestilo o omejitvi porabe pitne vode. O tem smo poročali 18. junija.

Takrat so vse porabnike obvestili, da je do preklica prepovedana uporaba pitne vode za zalivanje vrtov, nasadov in zelenic, pranje avtomobilov, polnjenje bazenov, polivanje cestišč in poti ter za polnjenje gasilskih cistern brez vnaprejšnjega soglasja upravljalca vodovoda. 

Kako bodo vodo dobili ljudje na hribih? 

Milan Klemenc, sicer del svetniške skupine DeSUS, je podal pobudo, da Komunalno podjetje Ptuj poda informacije o tem, zakaj je prišlo do omejitev in prepovedi zalivanja javnih in zasebnih površin. 

»Namreč Komunalno podjetje Ptuj je eno izmed redkih na območju države, ki je omejilo porabo vode,« je še dodal Klemenc. 

Iz ptujske komunale so odgovorili, da pomanjkanje vode na vodnih virih ni bil poglavitni razlog za omejitev porabe. 

Razlog tiči predvsem za polnjenjem bazenov in zalivanjem zelenic. Po informacijah ptujske komunale namreč prav to močno poviša načrpane količine vode. 

Zapisali so, da se dnevno načrpane količine vode dvignejo iz 13 tisoč ali 14 tisoč kubičnih metrov na dan na kar 21 tisoč kubičnih metrov na dan. 

Ob tem so izpostavili še tri razloge za prepoved, ki smo jo Ptujčani in Ptujčanke dobili letos poleti. 

Zaradi povečane porabe vode se namreč dvignejo transportne hitrosti vode v cevovodih in tako se začnejo dvigovati usedline vodnega kamna. Razlog je tudi, da se pri porabi vode na ravninskih predelih pojavi problem zagotovitve vode porabnikom na višje ležečih delih sistema. Preprosto. Prebivalcih na višje ležečih območjih vode ne bi dobili zaradi izrabe pritiska. 

Obenem so na komunali izpostavili tudi, da je pri povečani porabi vode treba več vode črpati iz plitvega vodonosnika Dravskega polja, kjer so presežene vrednosti nitratov in pesticida atrazina. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice