Ste se kdaj že odpravili na prijeten sprehod po soncu in ... stopili v pasji iztrebek? S toplim vremenom se poveča število sprehajalcev, redarji pa opozarjajo na pobiranje iztrebkov za našimi ljubljenčki.

Bliža se pomlad in s tem čas, ko se prav radi odpravimo na sprehod. Mnogim se pridružijo tudi kosmatinci.

Kulture pobiranja pasjih iztrebkov na Ptuju še nismo čisto sprejeli

S toplim vremenom se poviša število sprehajalcev, veliko teh pa za svojimi štirinožnimi prijatelji ne pospravi iztrebkov. 

»Ne gre za posamezne kupčke pasjih iztrebkov, ki so skriti v grmovju, ampak so z njimi posejane zelenice, otroška igrišča, sprehajalne steze in celo mestne ulice in trgi in se jim je pogosto težko izogniti,« na problematiko opozarja Robert Brkič, vodja Medobčinskega redarstva Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju.

Ne povzročajo le umazanije, so tudi nevarni

Ne le, da je stopiti v iztrebek skrajno neprijetno, lahko so celo nevarni. Pri tem se Brkič opre na raziskovalno nalogo Krištofa Križanca, ki je ugotovil, da več kot polovica pasjih iztrebkov vsebuje jajčeca zajedavcev. 

»Iz teh izsledkov je nedvoumno jasno, da se zaradi nepobranega pasjega iztrebka bolnega psa lahko okuži tudi drugi zdravi pes,« pojasnjuje Brkič: »Da ne govorimo o zdravi igri otrok na zelenicah, v parkih in na otroških igriščih.«

Vrečke morate imeti s seboj zmeraj, redar jo lahko zahteva

V večini občin Spodnjega Podravje je sprejet odlok, ki je omogočil pristojnost, nadzor in ukrepanje nad vodniki psov tudi občinskim redarjem in inšpektorjem. 

Določeno je, da je prepovedano puščati iztrebke domačih živali na javnih površinah, vodnik psa pa mora imeti s seboj vrečko za pobiranje iztrebkov. Če redar zahteva, jo mora tudi pokazati. 

Kot pojasnjuje Brkič, so nadzori nad vodniki psov stalnica in se izvajajo ob rednih obhodih predvsem v poznih večernih in jutranjih urah. 

»Pri delu je ugotovljeno, da ima večina vodnikov psov pri sebi vrečko za pobiranje pasjih iztrebkov, vendar je vprašanje, ali bo pasji iztrebek pobran, če ne bo v bližini nadzornih organov ali drugih občanov,« dodaja. 

V prvih spomladanskih dnevih poostren nadzor

V prvih spomladanskih dnevih bodo občinski redarji nadzor še poostrili in zaradi opustitve obveznosti vodnika ali lastnika psa zoper kršitelje ostreje ukrepali. 

Zakon o zaščiti živali določa, da mora skrbnik psa na javnem kraju zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.

Z globo od 200 do 400 evrov se kaznuje prekršek posameznika, ki ravna v nasprotju z določbo zakona o zaščiti živali.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Marko (ni preverjeno)

Tako ko se lastniku zemljišča spipa (ker pristojne službe ne ukrepajo) pa je cel halo
Pse obdavčit če so v stanovanjih

Sergej (ni preverjeno)

V Slo.. vlada pasjeljubska anarhija z niko kovač na čelu

Franjo (ni preverjeno)

Imam psa, imam vrečke, čistim za njim. Na žalost pa ni košev, kamor se vrečke lahko odlagajo. Na primer, Žabjak je zelo priljubljeno sprehajališče, pa ni niti enega koša.

Starejše novice