Slika je simbolična.
Kot napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si, se nam obeta nov vročinski val. Tokrat bi lahko temperature presegle 40 stopinj Celzija.

Po napovedih vremenoslovcev portala Ciklon.si bo julij še nekoliko bolj vroč kot je kazalo na začetku junija. V večjem delu Srednje in Zahodne Evrope bo odklon med eno in tremi stopinjami Celzija.

Pred dnevi je, kot smo poročali, ponekod kar dobro namočilo, v Ljubljani je v 20 minutah padlo več padavin kot v celem juniju skupaj. Glavnina je padla na zahodnem in južnem robu.

Toda to ne bo zmanjšalo suše, ta voda namreč ne seže do podtalnice, opozarjajo vremenoslovci.

Vir: Ciklon.si

Najbolj vroče poletje v zgodovini meritev?

Tudi avgust bi imel na področju Alp in Balkana podoben odklon. Če se bo to zgodilo, bo to najbolj vroče poletje v zgodovini meritev, opozarjajo. 

Kljub prehodni ohladitvi, ki nas čaka od danes naprej, se po 13. oziroma 14. juliju obeta občuten dvig temperatur. 

Torej kak teden naj bi bile temperature bolj prijazne, saj se bo v naši bližini nahajalo višinsko jedro hladnega zraka. Danes pričakujemo prehod višinskega jedra hladnega zraka, ki bo potem več dni stagniralo nad jugovzhodno Evropo, v nedeljo pa se nam bo približalo novo.

Najbolj hladen zrak bo nad nami predvidoma v ponedeljek zjutraj, ko se bo na vzhodu temperatura spustila na okoli šest ali sedem stopinj Celzija na 1500 metrov nadmorske višine.

Ponedeljek bo verjetno tudi najhladnejši dan, saj temperatura večinoma ne bo dosegla 25 stopinj Celzija, razen na Primorskem.

Zaradi nizkih temperatur rosišča bo tudi zjutraj bistveno hladneje in bo v tem obdobju večinoma okoli 15 stopinj Celzija ali manj, razen na Primorskem in na območju Ljubljane.

Nov vročinski val bo dolgotrajnejši

Kot so zapisali, se nam po 13. juliju obeta nov vročinski val, ki bo verjetno spet dolgotrajnejši.

Po najhujšem scenariju bi lahko imeli več kot 40 stopinj Celzija, če bo višinsko jedro ostalo dalj časa nad Sredozemljem in se začelo pomikati ob obalah Libije proti Maroku.

V tem primeru bo nad Severno Afriko hladneje kot nad Evropo. Afričan bi v tem primeru ob koncu naslednjega tedna najprej zajel Iberski polotok, na 1500 metrov kar 31 stopinj Celzija in se začel pomikati proti vzhodu.

Vroč afriški greben naj bi se okoli 18. julija razširil tudi nad območje Alp s temperaturami med 22 in 26 stopinj Celzija  na 1500 metrov nadmorske višine. To bi lahko v prizemlju pripeljalo do temperatur okoli 40 stopinj Celzija.  

To, kar smo videli, je le kontrolni zagon in eden izmed najbolj vročih scenarijev. Skupinski izračun 50 članov je seveda manj vroč, vendar kljub temu še vedno precej ekstremno.

Vremenoslovci portala sicer opozarjajo, da so napovedi do pet dni kar zanesljive, potem pa se zanesljivost napovedi vsak dan zmanjšuje. 

Vir: Ciklon.si
Nas čaka eno najbolj vročih poletij (vir: Ciklon.si)?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice