Po Ljubljani, predvsem v bližini Pivovarne Union, so se pojavili letaki, ki pozivajo k bojkotu proti temu, da bi pivo Union varili v Laškem.

Union pivovarna deluje od leta 1864, torej pivo v Šiški varijo že več kot 150 let.

»Je bila gospodarska kriza, pa prva svetovna vojna, pa druga svetovna vojna, pa uravnilovka in socializem, pa potem tajkunski kapitalizem in razprodaja vsega … Ampak Union je preživel in varil najboljše pivo na svetu,« so zapisali v pozivu k bojkotu.

Namreč, kot smo že poročali, proizvajalec Pivovarna Laško Union varjenje piva Union seli v Laško.

Razlog za to naj bi bil dotrajan 35 let star hladilni sistem v Pivovarni Union, ki ni več primeren za obratovanje in bi v prihodnje lahko predstavljal pomembno varnostno tveganje.

Ali Union selijo zaradi grabežljivosti?

Tisti, ki pozivajo k bojkotu, pa v sporočilih, ki jih najdemo po mestu, trdijo, da se pivovarna zapira zaradi grabežljivosti po večjem profitu:

»Prišel je Heineken, poln velikih besed, obljub, zagotovil … Kot tudi že drugod, je seveda vse to ob prvi priliki povozil in v grabežljivosti po večjem profitu, bo sedaj Union zaprl. Sedaj naj bi ga delali v Laškem.«

Kot primer Heinekenove grabežljivosti, navajajo zgodbo pivovarne Padavena v severni Italiji. Od leta 1897 je ta pivovarna varila pivo, povečevala proizvodnjo, delovala lokalno, postala ena največjih v Italiji.

Kupil jo je Heineken in po nekaj letih zaprl obrat v kraju Feltre. 

»Delavci tam so se borili in ne nazadnje tudi zasedli tovarno in izsilili dogovor,« ustvarjalci sporočila podajo primer dobre prakse. Pivovarna po tem sicer deluje v manjšem obsegu, a ji gre dobro, »regija živi«, so zapisali.

Ustvarjalci sporočil, ki so pripeta na različne ograje po mestu, menijo, da Heineken uničuje pivo, kaže svojo ignoranco in »nenazadnje dokazuje, da o pivu ne ve nič«. Podjetje naj bi, po njihovih besedah, poganjal le pohlep po večjem dobičku.

»S spoštovanjem – Union je boljši od Laškega«

»S spoštovanjem in zavedanjem, da Laščani zagotovo znajo in zmorejo variti dobro pivo, pa seveda Union ne more biti varjen v Laškem. To preprosto ne gre. Ker vsi vemo, osnova vsakega dobrega piva je voda,« so še zapisali v pozivu k bojkotu in dodali, da je voda najboljša iz pipe in ne iz plastenke.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Zapreti Kapitaliste (ni preverjeno)

Da bo pivo Union spet slovensko

Starejše novice