Slika je simbolična.
Ob napovedi obsežnih padavin v pripravljenosti celoten sistem Civilne zaščite po vsej državi.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je ob napovedi obsežnih padavin in možnosti poplav izdal odredbo, s katero je v pripravljenosti celoten sistem Civilne zaščite po vsej državi, vključno z delom Slovenske vojske.

»To ne pomeni, da gremo že na teren, ampak da imamo vse, da se lahko čim hitreje in čim bolj ustrezno odzovemo,« je dejal.

Po oceni Šestana je v skladiščih dovolj protipoplavnih vreč in druge opreme, da bodo lahko pomagali občinam, če jim bo te zmanjkalo. Ob tem je vse prebivalce pozval, naj upoštevajo opozorila in nasvete pristojnih.

 

Meteorologi namreč v prihodnjih urah pričakujejo prehod fronte, ki bo prinesla močne padavine. V primerjavi s preteklimi neurji, ki so bila intenzivna in kratkotrajna, lahko v Sloveniji v naslednjih 36 urah pričakujemo ponavljajoče se in intenzivne nalive, je na današnji novinarski konferenci napovedal Brane Gregorčič z Agencije Republike Slovenija za okolje.

Tako obsežne padavine prinašajo tudi naraščanje hudournikov in vodotokov, ki bodo po napovedih poplavljali. Razmere bodo najbolj kritične od petka do sobote.

Neža Kodre z direkcije za vode je prebivalce na zemljiščih ob vodi pozvala, da v naslednjih urah odstranijo tam odložene materiale, kot so bale sena, mehanizacija, drva in podobno.

Starejše novice