Na Hrvaškem morajo zaradi pomanjkanja pogrebnikov omejevati število pokopov. Se lahko kaj podobnega zgodi tudi v Mariboru? Preverili smo, kako je stanje pri nas in med drugim tudi, kakšne so plače mariborskih pogrebnikov.

Večina komunalnih podjetij v hrvaških mestih se spopada s pomanjkanjem grobarjev. Plače se gibljejo od 663 do 1061 evrov, a mladih to delo ne zanima, starejši odhajajo v pokoj, žensk pa kot grobark ne zaposlujejo. 

Nekatera komunalna podjetja zaradi pomanjkanja delavcev omogočajo samo jutranje pokope ali na delo kličejo upokojence, obenem pa nenehno objavljajo javne razpise za delovna mesta.

V mestu Ludbreg so zato morali celo omejiti število pokopov na tri na dan, je nedavno poročala hrvaška nacionalna televizija HRT.

Lahko kaj podobnega pričakujemo tudi v Mariboru? Za odgovore smo se obrnili na Pogrebno podjetje Maribor iz skupine Javnega holdinga Maribor.

V Mariboru zaposlenih 11 pogrebnikov

Pogrebno podjetje Maribor, kot upravljavec dveh največjih mariborskih pokopališč, pokopališča Pobrežje in Dobrava, na leto opravi približno 1200 pokopov.

V podjetju zaposlujejo 11 pogrebnikov, vključno s spremljevalci in upepeljevalci, ter štiri voznike pogrebnike.

»Izraz grobar je ožji pojem in velja za nekoga, ki posrbi za grob in opravlja predvsem fizična dela, kot so izkop, priprava, ureditev groba in podobno. Izraz pogrebnik je bistveno širši, potrebna je vrsta različnih delovnih procesov in ne malo požrtvovalnih ljudi, ki to omogočajo,« so za Mariborinfo razložili v Pogrebnem podjetju Maribor.

Običajno je prvi, ki na Pogrebnem podjetju Maribor stopi v stik s svojci, dežurni voznik. Ker smrt nastopi zelo nepredvidljivo in nenadoma, ne glede na uro dneva, so v podjetju dosegljivi 24 ur na dan.

V delovnem času za prvi stik s stranko poskrbi pisarna za organizacijo pogreba, v kateri na enem mestu poskrbijo za celotno organizacijo, ki vključuje vse njihove službe, torej prevoz, pripravo pokojnika, upepelitev, pripravo groba, skladno z željami svojcev izvedbo pogrebne svečanosti s protokolom pogrebnega moštva, pokop pokojnika in tudi ureditev groba po pogrebu.

Čut do pokojnika in svojcev ter ustrezne psihofizične lastnosti

V Pogrebnem podjetju Maribor poudarjajo, da je pogrebna dejavnost zelo zahtevna, saj je po njihovih besedah smrt svojca ena najbolj čustveno stresnih situacij za posameznika.

»Vsi zaposleni v pokopališki in pogrebni dejavnosti so pri svojem delu dolžni spoštljivega pietetnega odnosa do pokojnika ter do njegovih svojcev in vseh drugih udeležencev pogrebne svečanosti,« poudarjajo v Pogrebnem podjetju Maribor.

Kdo pa sploh lahko postane pogrebni delavec? V mariborskem pogrebnem podjetju zatrjujejo, da so potrebne nujne ustrezne psihofizične lastnosti, čut za delo z ljudmi in razvit občutek sočutja. Pri vozniku pogrebniku in spremljevalcu je pogoj tudi vozniški izpit B kategorije. 

Večina delavcev Pogrebnega podjetja Maribor ima gimnazijsko, srednje poklicno oziroma srednje tehniško stopnjo izobrazbe. Ob tem pa zahtevajo tudi eno leto delovnih izkušenj ter že omenjeno stopnjo izobrazbe.

Za razliko od Hrvaške pa v Mariborskem pogrebnem Podjetju zaposlujejo tudi ženske. Vendar ob tem razlagajo, da se ženske na ta delovna mesta vsaj pri njih običajno ne prijavljajo. »Morda ena, dve, v obdobju petih let,« še razlagajo.

V Mariboru takšnih težav kot na Hrvaškem nimajo

Imajo tudi v Pogrebnem podjetju Maribor težave s pomanjkanjem grobarjev in drugega kadra? Vodstvo razlaga, da morajo za zapolnitev nekaterih delovnih mest včasih ponoviti kak razpis, na primer za delo v upepeljevalnici, vendar se s takšnimi težavami kot na Hrvaškem ne soočajo.

V Mariboru se lahko pokopi, skladno z odlokom o pokopališkem redu, opravljajo v delovnih dneh, to je od ponedeljka do petka. Na pokopališču Pobrežje je lahko največ sedem pogrebov na dan, na pokopališču Dobrava največ pet. V času povečane umrljivosti oziroma drugih izrednih razmer lahko izjemoma tudi več. 

V Pogrebnem podjetju Maribor se prav tako ne srečujejo z odhodi kadrov. »Nasprotno. Veliko je pogrebnikov, ki so ob upokojitve imeli 30 in več let opravljanja dela v pogrebni dejavnosti,« zatrjujejo v pogrebnem podjetju.

»Zaposleni so ključni za delovanje vsakega podjetja. V želji po nizki fluktuaciji obstoječega kadra si v Pogrebnem podjetju Maribor prizadevamo za definiranje ustrezne kadrovske politike. Skrbimo za ustrezno motivacijo in zavzetost, permanentna usposabljanja in izobraževanja, redne zdravstvene preglede in izvajanje številnih aktivnosti s področja zdravja na delovnem mestu,« razlagajo v podjetju.

Plače v Mariboru do 1600 evrov bruto

Na spletni strani slovenskega zavoda za zaposlovanje so trenutno aktivni štirje oglasi za delovno mesto pogrebnega delavca. Pogrebnika tako iščejo v Kamniku, Novi Gorici, Cerknici in Laškem.

Za konec smo še preverili, kakšne so plače pogrebnikov. V Pogrebnem podjetju Maribor so za Mariborinfo razkrili, da plače pogrebnikov v povprečju znašajo od 1300 do 1600 evrov bruto

»K temu se prištevajo še dodatki za opravljene nadure, nočno delo ter ure, opravljene ob nedeljah in praznikih,« zaključujejo v mariborskem pogrebnem podjetju.

Starejše novice