Foto: Visoka šola na Ptuju, Facebook
Bionika v tehniki je prvi tovrstni študijski program v Sloveniji.

Visoka šola Ptuj je izobraževalna ustanova, ki je bila ustanovljena z idejo, da lahko občani, občanke in okolišani izobraževanje nadaljujejo tudi pri nas. Bionika v tehniki je novejši program, cilj tega programa, ki ga izvajajo na Ptuju, pa je izobraziti diplomante z interdisciplinarnim znanjem naravoslovja, tehnike in mehatronike ob upoštevanju ekologije in učinkovite rabe resursov.

Po opravljenem študiju se bodo lahko vključili v delovni proces v gospodarske organizacije, zasebna in javna podjetja, v upravo, lahko pa bodo nadaljevali študij. 

Na višji strokovni šoli se izvaja več rednih študijskih programov - to so mehatronika, ekonomija in podeželje. Vmes so uspeli ustanoviti tudi visokošolski študijski program bionike v tehniki. 

Prvi trije navedeni programi so redni izobraževalni programi in jih v popolnosti financira država. 

Ustanoviteljica Visoke šole Ptuj pa ni država, kar pomeni, da programa bionike v tehniki ne financira. Program je last te visoke šole, tako je odvisno izključno od njih, ali bi lahko še katera druga šola izvajala ta isti program. 

V osmih letih izvajanja programa pa do danes jih je diplomiralo 187, vsi so zaposleni. 

Dobili triletno koncesijo 

Tako so zdaj za bioniko v tehniki dobili triletno koncesijo. Od države so dobili približno 90 tisočakov. Finančna konstrukcija je taka, da bi za nemoteno izvajanje programa potrebovali približno 560 tisočakov. 

Na pomoč so priskočili tudi gospodarstveniki, ki bodo vsem dvajsetim študentom omogočili študij iz dela, kar pomeni, da bodo predavanja, vaje zajete v izredni plačan dopust. Država pa plača letnik. 

Letos je v program vpisanih dvajset študentov, naslednje leto upajo, da jih bo trideset, nato pa štirideset. 

Finančno konstrukcijo bodo zapirali tudi tako, da bodo še naprej organizirali študij ob delu, ki je plačljiv. 

Pol evra na leto na glavo 

Štefan Čelan, sicer vršilec dolžnosti dekana na Visoki šoli Ptuj, je županom Spodnjega Podravja predlagal, da bi pomagali s financiranjem programa. Pol evra na leto na glavo - tako bi se finančna konstrukcija lahko zaprla. 

Ptujska občina nudi tako finančno podporo šoli že več let. 

Šola je sicer pomembna za celo regijo, je poudaril direktor ptujske občinske uprave Alen Jevtović. 

To sofinanciranje občin pa bi bilo zgolj začasno. Po tem, ko bi imeli štirideset študentov na letnik, torej po treh letih, bi strošek občin odpadel. 

Visoka šola bo zdaj pripravila program za razpravo na občinskih svetih, kjer bodo župani odločali o možnosti sofinanciranja tega programa. 

Komentarji (1)

NOČNI (ni preverjeno)

Čelan se je priheftal poleg? Te pa že bo, kar še ni blo...

Starejše novice