V ptujski bolnišnici in zdravstvenem domu so vodstvo zdravniške zbornice znova opozorili na težave pri pridobivanju mladih zdravnikov, ki jih po specializaciji tudi težko zadržijo. Ob več možnostih za nagrajevanje bi pomagali tudi sodobnejši prostori.

Predstavniki zdravniške zbornice so ob današnjem obisku v Ormožu in na Ptuju znova ugotovili, kako težko je uskladiti želje študentov medicine in potrebe po specializantih.

Med najmanj priljubljenimi je tudi na Ptuju interna medicina.

»Ne samo, da se mladi zdravniki za te specializacije ne odločajo, zelo se povečuje obseg dela, starejši ljudje zbolevajo za različnimi kroničnimi internističnimi boleznimi, ki se potem poslabšajo in potrebujejo bolnišnično obravnavo,« je izpostavila predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Ortoped in vsaj dva internista

Bolnišnice in zdravniška zbornica lahko le predlagajo katere specializacije bi razpisali, končne sezname namreč potrjuje ministrstvo.

»V tem trenutku bi si želeli imeti mogoče eno ortopetsko specializantsko mesto, mogoče za bodočnost pa vsaj ene dve mesti na interni medicini,« je povedal Strokovni direktor ptujske bolnišnice Teodor Pevec.

V strahu, da mladih zdravnikov ne bodo mogli zadržati

V ptujskem zdravstvenem domu so v zadnjih letih uspeli najti dovolj mladih zdravnikov, a se sprašujejo, ali jih bodo uspeli zadržati.

»Mi jih imamo, ampak nas je strah, če se bo taki trend nadaljeval, da jih ne bomo mogli zadržati, ker je konkurenca čisto drugačna glede nagrajevanja, tako da upamo, da nam jih bo uspelo zadržati,« razlaga direktorica Zdravstvenega doma Ptuj Metka Petek Uhan.

Postelje po hodniku

Razlog za odhod iz javnega zdravstva ni le višja plača, ampak tudi sodobnejši prostori pri zasebnikih.

»Ta zdravnik dela za večji dohodek v lepih in urejenih prostorih in če gledate nekatere te naše javne zdravstvene ustanove, so res take, da ... Sama prihajam iz ene take, kjer imamo neprestano postelje po hodniku,« opisuje Beović.

Prvo nadstropje urgence še brez opreme

Po negotovosti glede mariborske infekcije, ki je izpadla iz načrta za okrevanje in odpornost, tudi na Ptuju še ne vedo, ali bodo prejeli denar za opremo v prvem nadstropju nove urgence, kjer so za zdaj zgradili le zidove.

Upajo pa na preobrat.

»Avgusta 2018 sem jaz bil na sestanku na ministrstvu, kjer je bilo rečeno, da ne bo Ptuj imel nikoli urgentnega centra, čez dva meseca pa bo imel. Pustimo se presenetiti, bomo videli kaj bo čas prinesel,« optimistično komentira Teodor Pevec iz ptujske bolnišnice.

Velik zaostanek v izgradnji kapacitet

A politika preobratov in spreminjanja odločitev v zdravstvu ne prinaša rezultatov.

»To je zelo zelo slabo, mi imamo velik zaostanek v tej izgradnji kapacitet, konec koncev je to pomembno tudi zato, če se nam zgodi še ena epidemija ali pa današnji covid, saj je še tu,« opozarja Beović.

Starejše novice