Ministrstvo za finance je na podlagi desetih kazalcev izračunalo koeficient razvitosti občin. Podatki razkrivajo, da je Maribor najmanj razvita mestna občina v Sloveniji.

Na ministrstvu pri izračunu koeficientov upoštevajo kazalnike razvitosti, ogroženosti in razvojnih možnosti občine. 

Ti kazalniki so stopnja registrirane brezposelnosti, število delovnih mest v občini, indeks staranja prebivalstva, število kulturnih spomenikov, poseljenost občine delež prebivalcev, ki imajo priključek na javno kanalizacijo in podobno. 

Ptuj je po razvitosti na 128. mestu med 212. slovenskimi občinami. Na prvih treh mestih so Trzin, Komenda in Domžale. 

Koeficient razvitosti je tudi merilo za sofinanciranje naložb občin iz državnega proračuna. To pomeni, da bolj kot je občina razvita, manjši delež finančnih sredstev bo občini namenila država.

Ptuj druga najmanj razvita mestna občina

Mestna občina Maribor je skupaj z Mestno občino Ptuj najmanj razvita mestna občina v Sloveniji. Med enajstimi mestnimi občinami prepričljivo zaseda zadnje mesto.

Najbolj razvita mestna občina v državi je Mestna občina Novo mesto, kateri sledita Ljubljana in Kranj. Od mariborske in ptujske občine sta bolj razviti še obe drugi štajerski mestni občini, Celje in Velenje

Najbolj in najmanj razvite slovenske občine

Najbolj razvita je občina Trzin, katere koeficient razvitosti znaša 1,35. Sledijo Komenda, Domžale, Cerklje na Gorenjskem, Horjul, Novo mesto, Mengeš, Šenčur, Žiri in Grosuplje. Med desetimi najbolj razvitimi občinami v Sloveniji tako ni nobene štajerske.

Najmanj razvite občine v Sloveniji pa so občine Solčava, Grad, Kobilje, Kostel, Kuzma, Rogašovci, Gornji Petrovci, Osilnica, Šalovci in na zadnjem mestu Hodoš.

Haloške občine na repu lestvice

Najbolj razvita občina spodnjega Podravja je občina Kidričevo, ki je na 25. mestu. Sledita ji občina Markovci na 56. in tretja Dornava na 61. mestu. Najmanj razvite spodnjepodravske občine so Majšperk, Podlehnik, Videm, Cirkulane in Žetale. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Pesjanar (nepreverjen)

Za Maribor se čudim saj ima tamkajšni župan in njegovi pritrjevalci dobrega instruktorja v osebi spolnega sprerženca jankoviča,za Ptuj pa se ve županja članica sd-ja ,ultra levica ima poslanca ptujčana in tam kje hodijo ta levi posebno sd-jevci še plevel ne raste kaj da bi rastlo kaj uporabnega.

Lokomotiva (nepreverjen)

Občini Kidričevo ni videt da bi bila najbolj razvita. Zelo slabo urejena.

Starejše novice